Matcha-s csoki
sponsored links
Az igazi, elementáris matcha õrület Japánban kezdõdött, bár matcha ízesítésû fagyit állítólag már a 70-es években is árultak az USA-ban. Én személy szerint a KitKat cég nevével fémjelzett csokit tartom a csúcspontnak. Volt egy idõszak, amikor a matcha-s csoki úgy elárasztotta az édességes polcokat, mint nálunk az ízesített túró rudi, vagy a bejgli karácsonykor. A KitKat csoki egyébként is nagyon népszerû Japánban, de a matcha-s változat egyszerûen zseniális. Természetesen Kiotóban kezdõdött diadalútja, a tea központjában, és ma már nagyon sok fajtája van, még az ebay-en is rendelhetõ:
A témára rányomult a Starbucks is, a Kyoto matcha latte-t, ha jól tudom 2006-ban dobták piacra.
De lehet smoothie-t, frappuccino-t, jégkását is kapni, egyik régi kedvencem a Häagen-Dazs parféja.
Ezek után nem meglepõ, hogy nálunk is egyre népszerûbb, hogy mást ne mondjak, egymás után jelenik meg a trendkövetõ cukrászdák kínálatában. pl. Zazzi...
Na, de aki otthon akar megõrülni, eszelõsen követni a legújabb trendeket kötényben a konyhában spatulával a kezében, annak kötelezõ kipróbálni a japán Valentin-napi matcha-s fehér csokit.
Továbbra is éljenek a férfiak, na meg a nõk, akik ilyen csokit bírnak otthon összehozni...
Figyelem, közérdekû közlemény következik:
Ha a nagy Õt a spenótnak még a gondolatától is a hideg rázza, akkor Valentin-napon maradjunk inkább a jól bevált kakaópornál. Klorofillban gazdag zöld növénybarátaink nem mindenkinek jönnek be, fõleg elsõre. Ebben az esetben a tavalyi bejegyzést ajánlom szeretettel...
Kicsi szívek mindenkinek! :) ?????
Hozzávalók kb. 12 db-hoz (az arányok a fontosak, a formától függõen változhat a darabszám):
80 g fehér csokoládé (minél jobb minõségû, annál finomabb lesz a csokink)
15 g sózatlan vaj
40 ml habtejszín
másfél evõkanál matcha a masszába+ amiben megforgatom
A tábla csokit kézzel darabokra töröm, és a vajjal együtt egy hõálló edényben megolvasztom. Kézi habverõvel jól összedolgozom a vajat és a csokit, majd hozzáöntöm az elõtte kicsit megmelegített tejszínt. Belekeverem a teát, megint jó alaposan összekeverem a habverõvel, majd belekanalazom a szív alakú bonbonkészítõ formába, hûtõbe teszem kb. 3 órára - ha nem dermed meg, fél órára még a fagyasztóba is be lehet tenni -, megforgatom a teában, és kész is.