Mascarponés briós
sponsored links
Régóta szemezek Ági barátnõm vaníliás briósaival, és most, hogy a muffintepsi egymás után kétszer is elõkerült, eszembe jutott a fent említett péksüti. Úgyhogy harmadjára is elõvettem a tepsit. :D Bár Ági receptjeit nagyon szeretem, mégsem az övét vettem át, csak a muffintepsiben való sütés ötletét kölcsönöztem tõle. :) Olyan jópofa így ez a finom, könnyû tésztájú kalács ? igazi dísze lehet az ünnepi asztalnak húsvétkor. :)
Hozzávalók 12 darabhoz:
Tésztához:
30 dkg finomliszt
5 dkg mascarpone
3 dkg olvasztott vaj
1 tojássárgája
4 dkg cukor
1 tk. só
2 dkg friss élesztõ
1,5 dl tej
olvasztott vaj a kelesztéshez és a formához
Tetejére:
1 kis tojás
kristálycukor
elkészítés:
- A tej felében felolvasztjuk a vajat, majd beletesszük a mascarponét, és elkeverjük. Hûlni hagyjuk.
- A lisztet tálba szitáljuk, a közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztõt, hozzáadunk 1 dkg cukrot, 1 evõkanál lisztet, és a langyos tej másik felével simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a többi cukrot, a sót, a vajas-mascarponés tejet, a tojássárgáját, és a robotgép dagasztóvillájával összeállítjuk, majd 5 percig így dagasztjuk a tésztát.
- Kézzel jól kidolgozzuk ? közben kevés lisztet adhatunk még hozzá ?, majd vajjal vékonyan kikent tálba tesszük, a tetejét meghintjük liszttel, és letakarva a kétszeresére kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, majd 12 egyenlõ részre osztjuk, és mindegyik darabot meggömbölygetjük. Letakarva negyedórát pihenni hagyjuk.
- A tésztagombócokat 20 cm hosszú rudakká sodorjuk, amiket hosszában, középen kettévágunk, majd összecsavarjuk és csigaalakban feltekerjük.
- A megformázott tésztadarabokat a muffintepsi olvasztott vajjal vékonyan kikent mélyedéseibe ültetjük, és letakarva negyedórát kelesztjük.
- A tetejüket lekenjük felvert tojással, megszórjuk kristálycukorral, és elõmelegített sütõben megsütjük. Tortarácsra szedve hagyjuk langyosra hûlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idõ: kb. 20 perc
Tipp:
Ha a tetejét nem szórjuk meg cukorral, húsvéti kalácsként is kínálhatjuk a sonkához.