Marosi tokány
sponsored links
Ez egy nagyon finom pörköltféle, amit mifelénk szokás készíteni. Mamáim, édesanyám fõleg olyankor hozták terítékre, amikor volt kevés hagyományos pörköltmaradék disznóhúsból, de már senkinek sem lett volna elég, azonban a húst hússal elve alapján minden nap muszáj volt valamilyen húsétellel elõrukkolni. No, ekkor mentek ki a hátsóudvarba, megfogtak egy "ércikét" (fiatal tyúk, jérce), konyhakésszé varázsolták, majd beosztották úgy, hogy a kecske is jóllakjon, de a káposzta is megmaradjon. A nyaka, a háta és a mellehúsa ment a vasárnapi húslevesbe, a szárnyai, a combok meg a püspökfalat pedig ebben a tokányban végezték. A szárnyakról levágták a külsõ hegyes-csontos részt (az is ment a levesbe), a combokat is ketté-, majd a felsõcombot ismét két darabba vágták, és a püspökfalatot is igyekeztek a többivel nagyjából azonos méretûre darabolni. A hagyományos köret nem lehetett más mellé, mint hétköznap a puliszka, vagy vasárnap a sima krumplipüré. Azért kenyérrel mártogatva is nagyon finom. Bármilyen friss saláta vagy savanyúság talál hozzá.
Marosi, avagy vegyes sertés-csirketokány
Hozzávalók 4-6 személyre: 60 dkg csont nélküli sertéshús, 60 dkg csirkehús (szárny, comb, püspökfalat vegyesen), 2 nagy hagyma, 1 evõkanál zsír, 2 teáskanál pirospaprika, 2 dl sûrû ...