Marokkói húsgombóc tagine, citrommal és olajbogyóval
sponsored links
Irány Marrakesh!
Citromszezon van! A citrom szezonja késõ õsszel kezdõdik és egészen február-márciusig tart. Persze egész évben kapható, ezért nem is gondolnánk, hogy most készíthetünk belõle igazán finom lekvárt, szószokat, süteményt vagy éppen egy laktató és könnyû arab ételt.
A tagine az észak-afrikai népek jellegzetes étele. Nemcsak az ételt, hanem azt a speciális edényt is takarja, amiben lassú tûzön, kevés folyadékkal párolódik meg a hús. Az edény hagyományosan agyagból készül és két részbõl áll: egy serpenyõ szerû alj és egy kupolás tetõ kapcsolódik hozzá, ami segít visszavezetni az ételbõl távozó gõzt (ezért nem kell alá folyadékot önteni, sem elõre pirítgatni a húst).
A legkedveltebb tagine ételek birkából és csirkébõl készülnek, többféle zöldséggel, szárított gyümölcsökkel, olajbogyóval és citrommal. Köretnek kuszkusz vagy pita kenyér dukál hozzá.
Nekem sajnos még nincs ilyen edényem, ezért öntöttvas lábasban fõztem. A próbát kiállta, de szívesen beszerzek majd én is egy hagyományos taginet.
Lássuk a receptet!
Hozzávalók 4 személyre, vagy 2 nagyon éhesre: ...