MAROKKÓI CSIRKE TAZSIN KUSZKUSSZAL
sponsored links
Sajnos elhalálozott a fényképezõgépem, ezért volt egy kis kimaradás itt a blogon. Fõzök, de nincs mivel megörökítenem, a telefonos képeket pedig gyûlölöm. Ezt a tazsint még sikerült megörökítenem az utókornak.
Marokkói élményeimet ételbe öntöttem.
A tazsin egy kúpos edény, ami egy tálból és egy kúpos tetõbõl áll. Ebben az edényben készülnek a marokkói egytál ételek. Az ebben készült ételek neve, szintén tazsin. Általában agyagból készülnek ezek a fõzõedények, mázas vagy máztalan kivitelben.Nagyon praktikus, mert ebben is tálalják. Az egyszemélyestõl a hatalmas társasági méretekig készül. Az enyém 2-3 személyre elegendõ-képtelen voltam nagyobbat hazahozni a repülõn. Tálaláshoz készülnek meseszép kivitelezésûek és színûek is.
Leginkább bárányból, csirkébõl és halból készítik. Van zöldséges és gyümölcsökben gazdag verziója, van amit a sóban eltett citrom aromája ízesít. A marokkói konyha imádja a húsok és édes gyümölcsök kombinációját, fõleg az aszalványokat.
Ez a tazsin most egy elég egyszerû kivitelezés, de így is benne van minden aroma. Ez a változat azoknak is ízleni fog, akik idegenkednek a szokatlan ételektõl.
Természetesen egy cserépedényben vagy alufóliával letakarva is el lehet készíteni, senkit se tartson vissza, ha éppen nincs otthon egy ilyen csoda edénye.
A Ras el Hanut fûszerkeverék az alapízesítõje szinte minden marokkói ételnek. Ez nem egy fix keverék, hanem minden kereskedõ a saját ízlésére formálva árulja. Itthon több helyen lehet kapni, de érdemes megkóstolni felhasználás elõtt és ennek függvényében adni hozzá a többi fûszert.
A Ras el Hanut fûszerkeverék az alapízesítõje szinte minden marokkói ételnek. Ez nem egy fix keverék, hanem minden kereskedõ a saját ízlésére formálva árulja. Itthon több helyen lehet kapni, de érdemes megkóstolni felhasználás elõtt és ennek függvényében adni hozzá a többi fûszert.
Hozzávalók
6 alsó v. felsõ csirkecomb
1 bébi cukkini
1 nagyobb sárgarépa
1 édesburgonya
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1/2 kápia paprika
1/2 kápia paprika
1/2 narancs
2 babérlevél
2 evõkanál extra szûz olíva
1 csipet sáfrány
fûszerkeverék
1 csipet sáfrány
fûszerkeverék
1 evõkanál Ras el Hanut fûszerkeverék
1 t.k. citromos curry
1 t.k. Cayenne bors
1 t.k. római kömény
1 k.k. õrölt gyömbér
kuszkusz
leírás itt.
Elkészítés
Elõször is készítsd el a fûszerkeveréket.
A csirkecombokat dörzsöld be az 1/3 részével és hagyd állni pár órát, az sem baj, ha egész éjszaka pihen a keverékben. A fûszerkeverés másik harmada a kuszkuszba fog kerülni.
A zöldségeket pucold meg és vágd vaskos hasábokra.
A sáfrányt áztasd be az 1 dl. langyos vízbe.
Egy serpenyõbe öntsd az olívát és pirítsd át rajta a csirkecombokat, de sózd meg elõtte.
Tedd félre a lepirított húst.
A hasábosított zöldségeket is pirítsd át benne, majd ezeket is tedd félre.
A durvára vágott hagymát a babérlevéllel együtt is dinszteld át benne.
Fogd a cserépedényedet, borítsd a közepébe a hagymás-olajos-babéros keveréket.
Rakd körbe a csirkecombokkal és a zöldséghasábokkal. Ha tazsinban készíted, akkor gúlába kell pakolni, ha másban, akkor ágyazzál meg a hagymán és a zöldségeken a húsnak.
A narancsgerezdeket is préseld a zöldségek közé, öntsd fel 1 dl sáfrányos vízzel.
Sózd és a fûszerkeverékkel is hintsd meg gazdagon. A durvára vágott fokhagymát és is szórd rá, majd tedd rá a tetõt és helyezd hideg sütõbe.
A hõmérsékletet 160 fokra állítsd be és bõ 1 órát hagyd elkészülni az ételt.
Közben a kuszkuszt is készítsd el.
Érdemes együtt lepirítani a kuszkusz zöldségeit is a tazsin hozzávalóival.
Tálaláskor hintsd meg friss korianderrel vagy friss petrezselyemmel.
1 t.k. citromos curry
1 t.k. Cayenne bors
1 t.k. római kömény
1 k.k. õrölt gyömbér
kuszkusz
leírás itt.
marokkói csirke tazsin |
Elkészítés
Elõször is készítsd el a fûszerkeveréket.
A csirkecombokat dörzsöld be az 1/3 részével és hagyd állni pár órát, az sem baj, ha egész éjszaka pihen a keverékben. A fûszerkeverés másik harmada a kuszkuszba fog kerülni.
A zöldségeket pucold meg és vágd vaskos hasábokra.
A sáfrányt áztasd be az 1 dl. langyos vízbe.
Egy serpenyõbe öntsd az olívát és pirítsd át rajta a csirkecombokat, de sózd meg elõtte.
Tedd félre a lepirított húst.
A hasábosított zöldségeket is pirítsd át benne, majd ezeket is tedd félre.
A durvára vágott hagymát a babérlevéllel együtt is dinszteld át benne.
Fogd a cserépedényedet, borítsd a közepébe a hagymás-olajos-babéros keveréket.
Rakd körbe a csirkecombokkal és a zöldséghasábokkal. Ha tazsinban készíted, akkor gúlába kell pakolni, ha másban, akkor ágyazzál meg a hagymán és a zöldségeken a húsnak.
A narancsgerezdeket is préseld a zöldségek közé, öntsd fel 1 dl sáfrányos vízzel.
Sózd és a fûszerkeverékkel is hintsd meg gazdagon. A durvára vágott fokhagymát és is szórd rá, majd tedd rá a tetõt és helyezd hideg sütõbe.
A hõmérsékletet 160 fokra állítsd be és bõ 1 órát hagyd elkészülni az ételt.
Közben a kuszkuszt is készítsd el.
Érdemes együtt lepirítani a kuszkusz zöldségeit is a tazsin hozzávalóival.
Tálaláskor hintsd meg friss korianderrel vagy friss petrezselyemmel.
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog