Marlenka torta születésnapra
sponsored links
Még egyszer a télen "pedzegette" a fiam, hogy születésnapjára marlenka tortát szeretne.
Nem felejtettem ám el! ?
Van ugyan már két marlenka recept is fenn a blogomon, de most kerestem egy harmadik receptet.
Tészta hozzávalói:
90 deka liszt
20 deka vaj
6 evõkanál méz
30 deka cukor(barna nádcukrot használtam)
2 evõkanál szódabikarbóna
2 kávéskanál ecet(20 %-os)
4 egész tojás
3 evõkanál tejföl
Krém hozzávalói:
3 tubus sûrített tej (3x170 grammos)
30 deka vaj
15 deka darált dió
Fél deci konyak vagy rum
További õrölt dió a szóráshoz
Elkészítés:
Elõször a karamellt készítettem el. A tubusokból egy 7 decis befõttes üvegbe kinyomtam a sûrített tejet (jó félig lett az üveg). Az üvegtetõt rácsavartam, egy kisebb fazékba tettem és annyi hideg vizet öntöttem rá, ami feljebb ért, mint az üvegben lévõ sûrített tej. Alacsony lángra tûzre tettem, és forrástól számított 3 óráig fõztem, éppen csak bugyborékolva. Az üveget a fazékban hagytam, míg kihûlt. Ezt elõzõ nap elkészítettem.
A tésztához egy inox tálba tettem a mézet, a cukrot, a vajat, a tojásokat . A fémtálat ráhelyeztem egy vízzel félig töltött lábosra és tûzre tettem. A gõz fölött állandó kevergetés közben besûrítettem. A langymeleg sziruphoz tettem az ecetben feloldott szódabikarbónát. Beledolgoztam a lisztet és nekem nem volt szükség rá, hogy tejfölt adjak hozzá, anélkül is meg tudtam gyúrni a tésztát.Gondolom a tojások nagysága, méz sûrûsége befolyásolja, hogy szükség van-e tejfölre.
Kicsit pihentettem, közben sütõpapírra kirajzoltam 8 darab 28 centi átmérõjû kört, és ezeket kivágtam. A tésztamennyiséget 8 egyenlõ részre osztottam (mértem) és a kivágott sütõpapíron mindegyiket kis lisztezéssel a sütõpapír nagyságára nyújtottam.
Eddigre már elõmelegítettem a sütõt 180 fokosra, és tepsi hátán a körlapokat (a sütõpapírral húztam át) egyenként megsütöttem. Vigyázni kell, mert gyorsan sül! Amint kezd színesedni, már jó! Az elsõ lap 7 perc alatt sült meg, a többinek elég volt szûk 5 perc! A sütõpapírt még melegen lehúztam róluk, és én sima felületen egymás mellé téve hûtöttem ki õket. Kihûthetjük rácson, egymásra helyezve, de tegyünk közéjük papírt.
Míg hûltek a mézeslapok, elkészítettem a krémet.
A vajat a konyakkal habosra kevertem, majd beledolgoztam a darált diót, végül pedig a karamellizált sûrített tejet.
Az elsõ tésztalapot egy tepsibe tettem, és köré helyeztem egy fém tortakarimát. A lapokra rákentem a krémet - igyekeztem úgy elosztani, hogy mindegyikre jusson, meg még a külsejét is ezzel kellett volna bekenni - de nekem kevés lett a krém. Összesen 7 lapból áll a tortám(tehát 1 lap kimaradt), és nem juttott krém a külsejére. Ezért kellett még kikavarnom egy diós krémet.
Külsejére diós krém:
2 deci tej
fél tasak (20 gramm) vanília pudingpor
15 deka vaj
2 evõkanál porcukor
1 marék darált dió
A tejben sûrûre fõztem a pudingport, és amíg hûlt, addig habosra kevertem a vajat a porcukorral, majd ebbe kanalanként dolgoztam bele a hideg pudingot, utoljára pedig a belekevertem a darált diót.
A tortakarikát levéve kívül és a tetején is körbekentem a tortát. Épp elég lett ez a krém mennyiség, de kellett is ennyi, mert az egyenetlen széleket ezzel tudtam egyformára igazítani.
Az oldalát és a tetejét is meghintettem darált dióval, és egy napra hûtõszekrénybe tettem, hogy érjen össze.
Az eredeti recept itt található, én kicsit módosítottam rajta.