Marlenka
sponsored links
Egy hosszú évek óta tervezett sütemény került most megvalósításra és bevallom, ugyanúgy jártam vele, mint annak idején a francia krémessel. Azt hittem ördögien bonyolult receptrõl van szó, de utólag kiderült, hogy mégsem.
Jó, nem azt mondom, hogy innentõl minden második héten ez lesz a vasárnapi desszert, de pl. ünnepek alkalmával simán bevállalható, mert igen dekoratív és rendkívül finom sütemény.
Hozzávalók Lenka receptje alapján
A tésztához
10 dkg vaj
7 dkg méz
30 dkg cukor
1 teáskanál ecet
1 teáskanál szódabikarbóna
2 tojás
70 dkg liszt
A karamellhez
1 liter 3,5%-os tej
30 dkg cukor
1 evõkanál vaníliakivonat
késhegynyi szódabikarbóna
A krémhez
7 dl tej
2 csomag vaníliás pudingpor
25 dkg vaj
15 dkg õrölt dió
karamell
A tetejére
5 dkg durvára õrölt dió
3-4 dkg csokoládé
Elõzõ nap a karamellhez a tejet a többi hozzávalóval lassú tûzön kb. 2 órán át rotyogtatjuk. Ezalatt nagyjából felére csökken a mennyiség és szép világosbarna színt kap. Másnapig hûtõben tartjuk, ekkor sûrûsödik be teljesen.
A tésztához a vajat, a cukrot, a mézet, a tojásokat és az ecetben elkevert szódabikarbónát gõz felett addig melegítjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a lisztet és összegyúrjuk.
Egy órát pihentetjük, majd 6 részre osztjuk a tésztát és lisztezett munkafelületen 2-3 mm vastagságú, azonos méretû téglalapokat nyújtunk belõlük.
200 fokos sütõben, tepsi hátán vagy sütõlapon egyenként 6-8 perc alatt megsütjük a lapokat.
A krémhez a tejben felfõzzük a pudingport és ha teljesen kihûlt, hozzákeverjük a villával elõzõleg áttört vajat és a karamellt. Botmixerrel krémesre keverjük az egészet.
A diót serpenyõben, olaj nélkül megpirítjuk és a krémbe forgatjuk.
Megtöltjük a lapokat úgy, hogy a tetejére is jusson kevés krém. Megszórjuk durvára õrölt dióval, meglocsoljuk a megolvasztott csokoládéval és hûvös helyen egy éjszakát pihentetjük.
Másnap lehet csak szeletelni.