Marlenka
sponsored links
Nagyon szeretem ezt a sĂŒtemĂ©nyt. Ăvekkel ezelĂ”tt ettem elĂ”ször egy kĂĄvĂ©zĂłban, mert hĂĄt nĂ©ha dĂ”zsölni is szabad. :D Meg kell hagyni, mĂĄr akkoriban is igen borsos ĂĄra volt, akĂĄrhol nĂ©ztem. Mikor legutĂłbb lĂĄttam, elhatĂĄroztam, hogy Ă©n bizony ezt a sĂŒtit elkĂ©szĂtem itthon. Nagy lelkesen kutatni kezdtem. MegszĂĄmolni sem tudom, hogy hĂĄny receptet olvastam el Ă©s kuncogtam vĂ©gig -ismĂ©t- a google fordĂtĂłnak hĂĄla, de azĂ©rt valahogy csak kikerekedett. MĂ©g jĂł, hogy mostanĂĄban elĂ©g sĂ»rĂ»n csinĂĄltam karamellt, Ăgy bĂĄtrabban belevĂĄgtam. Meg kell hagyni, nem egy gyors sĂŒtemĂ©ny, mĂĄr ami az elĂ”kĂ©szĂŒleteket -plĂĄne a vĂĄrakozĂĄst- illeti, de minden rĂĄfordĂtott perc megĂ©ri, mert a vĂ©geredmĂ©ny nagyon finom. :)
HozzĂĄvalĂłk:
A tésztåhoz:
60 dkg sima liszt
12 dkg vaj
3 ek. méz
25 dkg cukor
1 ek. szĂłdabikarbĂłna
1 ek. 10%-os ecet
2 tojĂĄs
A karamellhez:
30 dkg cukor
0,8 dl vĂz
6 dkg vaj
1,5 dl tejszĂn
A krémhez:
40 dkg karamell
25 dkg vaj
1 csomag vanĂliĂĄs pudingpor (fĂ”zĂ”s)
5 dl tej
2 ek. cukor
1 kk. vanĂliapor
- A karamellhez a cukrot Ă©s vizet lĂĄbasba tesszĂŒk. KevergetĂ©s nĂ©lkĂŒl, kis/közepes lĂĄngon gyöngyözve forraljuk addig, mĂg a cukor karamellizĂĄlĂłdik. Ez ~30 perc. (Lehet vilĂĄgosabb, vagy sötĂ©tebb szĂnĂ» ez csak az ĂzlĂ©sĂŒnktĂ”l fĂŒgg. Egyre vigyĂĄzzunk, hogy ne Ă©gessĂŒk meg. :)) A tĂ»zrĂ”l lehĂșzva gyors mozdulatokkal beledolgozzuk a vajat. A tĂ»zre visszatĂ©ve belecsorgatjuk a tejszĂnt Ă©s kevergetve addig fĂ”zzĂŒk, mĂg a karamell szĂ©p selymes lesz. A tĂ»zrĂ”l levĂ©ve fĂ©lretesszĂŒk, kihĂ»tjĂŒk.
- A tĂ©sztĂĄhoz gĂ”z fölött összeolvasztjuk a vajat, a mĂ©zet Ă©s a cukrot. Mikor a cukor felolvadt, hozzĂĄadjuk az ecettel elkevert szĂłdabikarbĂłnĂĄt. Alaposan elvegyĂtjĂŒk, majd a gĂ”zrĂ”l levĂ©ve langyosra hĂ»tjĂŒk.
- BelekeverjĂŒk a kĂ©t tojĂĄst, majd elkezdjĂŒk aprĂĄnkĂ©nt hozzĂĄadni a lisztet. Mikor fakanĂĄllal mĂĄr nehĂ©z elkeverni, kĂ©zzel folytatjuk addig, mĂg az összes lisztet beledolgozzuk.
- Lisztezett deszkĂĄra tĂ©ve szĂ©p sima tĂ©sztĂĄvĂĄ gyĂșrjuk.
- A tĂ©sztĂĄt 6 egyenlĂ” rĂ©szre osztjuk. PapĂrbĂłl egy 20x32 cm nagysĂĄgĂș tĂ©glalap alakĂș sablont kĂ©szĂtĂŒnk. A tĂ©sztarĂ©szeket a sablonnĂĄl kissĂ© nagyobbra nyĂșjtjuk, majd egy nagy tepsi hĂĄtuljĂĄn -amire elĂ”zĂ”leg sĂŒtĂ”papĂrt terĂtettĂŒnk-, 180°C-ra elĂ”melegĂtett sĂŒtĂ”ben ~5 perc alatt, egyenkĂ©nt kisĂŒtjĂŒk a lapokat.
- A frissen kisĂŒlt lapokat Ăłvatosan levĂĄlasztjuk a sĂŒtĂ”papĂrrĂłl Ă©s a sablon mintĂĄjĂĄra mindet körbevĂĄgjuk. A leesĂ” tĂ©sztarĂ©szeket fĂ©lretesszĂŒk, majd ledarĂĄljuk. A lapokat teljesen kihĂ»tjĂŒk.
- A krĂ©mhez a pudingport a tejben a cukorral Ă©s a vanĂliaporral felfĂ”zzĂŒk. A tĂ»zrĂ”l levĂ©ve tetejĂ©re fĂłliĂĄt simĂtunk, vagy kevĂ©s porcukrot hintĂŒnk -hogy ne bĂ”rösödjön- Ă©s kihĂ»tjĂŒk.
- A krĂ©mhez a vajat kihabosĂtjuk aprĂĄnkĂ©nt beledolgozzuk a karamellt, majd a pudingot is.
- A tĂ©sztalapokat megtöltjĂŒk Ă©s bevonjuk a krĂ©mmel. A tetejĂ©t Ă©s oldalait tĂ©sztamorzsĂĄval hintjĂŒk.
- Az elkĂ©szĂŒlt sĂŒtemĂ©nyt legalĂĄbb egy napra hĂ»tĂ”be tesszĂŒk, hogy a tĂ©szta megpuhuljon, ezutĂĄn tetszĂ©s szerint szeleteljĂŒk.
IhletadĂł receptek itt Ă©s itt.