Marinált zöldbab & cukkini
sponsored links
Inkább csak ötlet, nem is igazán recept. Nagyon szeretem ezt az egyszerû kis krumplisalátát, zseniálisan jó. Eredetileg ezt terveztem a sült karaj mellé, de a piacon 300 Ft-ért nagyon roppanós, friss, szálkamentes zöldbabot sikerült vennem. (Ez nálunk csoda, mert amúgy 7-900 Ft-ért vesztegetik kilóját.) És kaptam még nagyon zsenge cukkinit is, három félét: sárgát, csíkosat és normál haragoszöldet. Úgyhogy marinált zöldség - majd késõbb saláta - lett belõlük.
A lényeg csak annyi, hogy sós, kissé cukros vízben megfõztem a megtisztított, darabolt zöldbabot (egyben is hagyható, de így könnyebb enni), és a fõzõvizében hagytam kihûlni. Közben a cukkinit felkarikáztam és kissé besóztam hogy egyrészt elveszítse a merev, nagyonroppanós voltát, másrészt hogy legyen íze.
Amikor már langyosra hûlt a zöldbab a fõzõvizében, ízesítettem: egy gerezd apróra kockázott fokhagymával, még kevés cukorral és ecettel. Ez lehet alma- vagy fehérborecet, balzsamecet, verjus, vagy bármilyen általunk kedvelt savanyú lé. Vágtam még bele friss tárkonyt is egy keveset, és beletettem a levétõl lecsurgatott cukkinikarikákat is. Meglocsoltam tökmagolajjal és olívával és hagytam teljesen kihûlni, összeérni. Bármilyen sült vagy rántott finomsághoz kitûnõ és könnyû köret.
Másnap variáltam rajta: fõztem 2 szem krumplit hajában, kihûlés után kisebb kockákra vágtam, majd kivettem a lébõl a zöldségeket, jól lecsepegtettem és tartármártással összekevertem: majonéz, tejföl, kevés mustár, frissen õrölt bors, pici cukor. Kifejezetten finom volt, mert a zöldségeknek a salátalében állás finom ízt adott. Mindkét verzió jó volt.