Marinált mozzarella golyók
sponsored links
Bocconcini, így hívják az olaszok ezeket az apró sajtgolyókat. Szeretem a sajtokat, de a pácoltakat különösen. Nincs jobb nyáron, mint egy pohár borral kiülni egy hûs fa alá és friss pirítóssal elcsemegézni az ízletes, illatos, harapásnyi falatkákat. Az önmagában ízetlen sajt néhány óra elteltével kellemesen átveszi a friss fûszerek ízét, senki nem tud majd ellenállni neki. Ha maradna belõle rárakhatjuk salátára vagy üvegben lerétegezve készíthetünk belõle gasztroajándékot is. Szinte alig van munka vele, a fûszereket ízlésünk szerint variálhatjuk, friss paradicsom helyett aszaltat tehetünk bele, attól kicsit pikánsabb lesz, a citromhéj pedig felfrissíti az ízeket, de jót tesz neki a fokhagyma, a balzsamecet, egy ágacska rozmaring vagy a színes bors is. Ezerféle képen variálható, bízzunk a fantáziánkban. Friss ropogós vagy pirított bagettet kínáljunk hozzá.
Marinált mozzarella golyók
Hozzávalók:
- 3 cs. mozzarella golyó
- provence-i fûszerkeverék
- chilipehely (opcionális)
- néhány friss bazsalikomlevél
- pár szem színes koktélparadicsom
- 1 citrom
- 1 dl extra szûz olívaolaj
- só
- néhány tekerésnyi frissen õrölt bors
Elkészítése:
- A mozzarellagolyókat leszûrjük, leöblítjük, lecsepegtetjük, mélyebb tálba tesszük.
- A bazsalikomleveleket apróra összevágjuk.
- A citrom héját citrushámozóval lekaparjuk vagy éles késsel lefejtjük és nagyon vékony csíkokra vágjuk.
- Kis tálkába öntünk kb 1 dl olívaolajat, - nekem volt még itthon aszalt paradicsom olajából, azt is öntöttem hozzá - hozzáadjuk a sót, borsot, fûszerkeveréket, chilipelyhet, apróra vágott bazsalikomot, citromhéjat.
- Az olajos, fûszeres keveréket ráöntjük a sajtgolyókra, óvatosan átkeverjük, hogy mindenhol bevonja õket, hozzáadjuk a felezett koktélparadicsomot is.
- Legalább 3-4 órára hûtõbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
- Pirítóssal kínáljuk.
- Friss bazsalikomlevelekkel díszíthetjük.
- Hûtõben lefedve 4-5 napig eláll.
TIPP:
Fokhagymagerezdeket, egész színes borsot, balzsamecetet, aszalt paradicsomot is tehetünk hozzá.
Friss bazsalikomlevelekkel kisebb üvegbe rétegezhetjük, a végén öntsük fel annyi olívaolajjal amennyi teljesen ellepi. Így a hûtõben néhány napig eláll. Felhasználás elõtt fél órával vegyük ki, hogy kiengedjen az olaj.