Marika sütemény
sponsored links
Régóta tervezem, hogy megosztom az olvasóimmal ennek az egyszerû, omlós süteménynek a receptjét. A mai adagot le is fotóztam, az illusztrálás végett. Vízvári Mariska leírásai közül való, talán nem véletlenül viseli a Marika sütemény nevet.
Marika sütemény |
Vízvári Mariska (1877-1954) színésznõ receptgyûjteménye a mai napig a legkedveltebbek közé tartozik. A kiváló komika elõbb a Színházi Élet hasábjain osztotta meg gasztronómiai tudományát az olvasókkal, majd a Budapesti Hírlap által kiadott kötetben. Egyszerre volt színésznõ és a konyha királynõje, személyében egy letûnt világ elevenedett meg színpadon és tûzhely mellett egyaránt. Ötven évvel ezelõtt Czenner Mihály így írt róla a Film Színház Muzsikában:
? A városi közönség szemében megtestesítõje volt a vidéki kúriák erélyes, de aranyszívû nagyasszonyának, a vidékiek pedig nosztalgiával idézték fel egy-egy szerepe láttán a régi dáridókat, a cigányzenés ?úri murikat?, amikor még megvolt a kiskastély vagy kúria, s mögötte ? bár adóssággal terhelten ? a régi birtok, a hátasló, a hintó és a parádés kocsis.?
Hozzávalók 20 darabhoz:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
4 dkg reszelt étcsokoládé
9 dkg õrölt mogyoró
3 dkg erõsen vaníliás cukor
1 tojássárgája
A lisztet és a vajat összemorzsolom, aztán a reszelt étcsokoládéval, õrölt mogyoróval, vaníliás cukorral és a tojássárgájával jól kidolgozom. Egy órán át hûtõben pihentetem.
Kis kifliket szaggatok a tésztából, tepsibe teszem õket (nem kell kikenni a tepsit), és elõmelegített, 180 fokos sütõben 15-20 perc alatt megsütöm.
Amikor kihûltek, csokoládémázzal bevonom/megcsurgatom õket, és 2 dkg piskótamorzsával vagy darált háztartási keksszel megszórom.
Omlós, puha sütemény, kávéhoz-teához kiváló. Jól záródó fém süteményes dobozban, vagy fedeles mûanyag dobozban, a rétegek közé helyezett sütõpapírral tárolható.