Marhatarja alacsony hõfokon, kökénymártással, spenóttal, medvehagymás krumplipürével

2011-12-02

sponsored links

Gombhoz a kabát tipikus esete. Még két hete láttam a piacon nagyon szép kökényt (ilyenkor már majdnem édes), de mivel akkor fix terveim voltak, amelybe nem illet bele, megkérdeztem, hogy lesz-e még következõ héten. -Persze, jött a válasz, nekem pedig azonnal kattogni kezdett az agyam, milyen ételt csináljak hozzá. Természetesen azonnal nagy darab marhahúsok jelentek meg a gondolataimban, azonban Kecskeméten nehézkes a marha beszerzése. Pont kapóra jött, hogy hétközben székesfõvárosunkba vezettek hivataloson utaim, ezért tiszteletem tettem Gál Józsinál. Nála végül egy szép nagy, érlelt marhatarján esett meg a szemem, mindenféle rábeszélés nélkül hazahurcoltam a koncot.

Néhány tapasztalatom a tarjával kapcsolatban: alaposan kiszámítottam, közepesen átsütve minden 450g-ra 20 perc szükséges 170-180 fokon, plusz 20 perc, és egy kis ráadás, a 3 kiló húsz az kis ráhagyással lehet pont három óra. A sütési idõt illetõen nem tévedtem. Mégis, ennek a húsfélének leginkább a hosszú suos vide eljárás lenne a legjobb, mert így kicsit rágós maradt, na de ezen nem érdemes fennakadni. Egyrészt nincs szuvidáló gépem, másrészt van fogunk, tehát rágjunk, mert annyira nem vészes ám, ezért is merem feltenni a blogra. Egyébként is nagyon finom lett, és ha nagyon vékony szeleteket vágunk, akkor teljesen kezelhetõ. A kökényt pedig említenem sem kell, mennyire jó volt.

Hozzávalók (12-14 adag)
- egy marhatarja (kb 3 kg)
- só, 1 tk római kömény, 1 tk koriander, 1 kk cassia fahéj, 1 tk feketebors, 1 tk zöldbors, 1/2 tk édeskömény mag, 1/2 fûszerkömény, 1 kk barna mustármag, 5 szem szegfûbors, 1/4 csillagánizs
- kb. 80 ml olívaolaj

- 500 g kökény ...


Folytats a blogon ... lorien.blog.hu/2011/12/02/marhatarja_...

sponsored links

Keres?s