Marhaszív ? mustáros, boros

2017-06-14

sponsored links

Életemben elõször készítettem marhaszívbõl ételt. Nagyon finom lett, ízlik. A marhaszívben van a legtöbb természetes Q10, s a szívemet erõsítendõ rászántam magamat a szív fõzésére. A bátrabbak, mint hallom, a szívet szõrõstõl-bõröstõl eszik – hártyákkal, faggyúval – brrr. Ez nem ment nekem. Kicsit munkás étel, de rendkívül hasznos, és fagyasztani is lehet!

Hozzávalók:

Fõzéshez:

  • 3 kg marhaszív (Kilója 250 Ft) – ebbõl a tiszta hús rész kb. 1.5 kg
  • 3 db babérlevél
  • 1 ek. egész bors
  • 2 ek. só
  • Víz

Pácléhez:

  • 2 ek. paleo mustár
  • 2 ek. rose fehér bor (Ez volt itthon!), lehet más könnyû bor is!
  • 2 ek. só
  • 2 ek. édes piros paprika por
  • 1 tk. piros erõs paprika por
  • 1 tk. õrölt bors

Tálalás elõtt:

  • 1 tk. szárított oregáno, vagy ha van friss, akkor egy maroknyi
  • Egy maroknyi rozmaring
  • Egy maroknyi petrezselyem
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 kisebb vörös hagyma
  • 0.5 liter víz + 2 ek. kókuszpor, vagy 0.5 liter kókusztej
  • 1 tk. stevia – opcionális; a bor és mustár ellensúlyozására én tettem a lébe
  • Víz
  • 1 ek. olíva olaj – opcionális!

Elkészítés:

  • Egy átlagos marha szív kb. 280 dkg, én megvettem a kerek 3 kg-ot, de nem szükséges. A marha szívet megtisztítjuk a hártyáktól és a zsíros részektõl.
  • A szív tisztítva csodálatosan szép hús lesz, melyet vékony szeletekre vágunk, majd a késõbbi szándék szerint még tovább kozkázzuk.
  • 2 órát hideg vízben áztatjuk a húst, majd a vizet leöntjük róla.
  • Kuktában a szívet 2.5 órát kis lángon fõzzük, úgy hogy a víz ellepje.
  • A szívet puhán vettem ki a fõzõedénybõl. Sok fõzést igényel, miután izomzatról van szó. Gondolom, hogy a két órás elõáztatás segített abban, hogy elegendõ volt a fõzési idõ.
  • A fõzõlét kiöntjük.
  • A páclé fûszereibe tesszük a húst, és több órán át, nálam egy egész éjszaka bennehagyjuk.

Tálalás elõtt:

  • A marhaszív darabokat egy 3 literes lábasba tesszük és fél liter kókusztejporral kikevert vízzel, avagy lightos kókusztejjel felöntjük.
  • A tálalás elõtti felsorolt fûszereket hozzáadjuk és az ételt kb. 10 percig fõzzük.
  • Tálaláskor még tehetünk az étel tetejére kakukkfûvet és petrezselymet, mintegy díszítésként; én csöppentettem rá egy evõkanálnyi olíva olajat is.

Folytats a blogon ... paleovital.hu/?p=31820

sponsored links

Keres?s