Marhaszív ? mustáros, boros
sponsored links
Életemben elõször készítettem marhaszívbõl ételt. Nagyon finom lett, ízlik. A marhaszívben van a legtöbb természetes Q10, s a szívemet erõsítendõ rászántam magamat a szív fõzésére. A bátrabbak, mint hallom, a szívet szõrõstõl-bõröstõl eszik – hártyákkal, faggyúval – brrr. Ez nem ment nekem. Kicsit munkás étel, de rendkívül hasznos, és fagyasztani is lehet!
Hozzávalók:
Fõzéshez:
- 3 kg marhaszív (Kilója 250 Ft) – ebbõl a tiszta hús rész kb. 1.5 kg
- 3 db babérlevél
- 1 ek. egész bors
- 2 ek. só
- Víz
Pácléhez:
- 2 ek. paleo mustár
- 2 ek. rose fehér bor (Ez volt itthon!), lehet más könnyû bor is!
- 2 ek. só
- 2 ek. édes piros paprika por
- 1 tk. piros erõs paprika por
- 1 tk. õrölt bors
Tálalás elõtt:
- 1 tk. szárított oregáno, vagy ha van friss, akkor egy maroknyi
- Egy maroknyi rozmaring
- Egy maroknyi petrezselyem
- 1 fej fokhagyma
- 1 kisebb vörös hagyma
- 0.5 liter víz + 2 ek. kókuszpor, vagy 0.5 liter kókusztej
- 1 tk. stevia – opcionális; a bor és mustár ellensúlyozására én tettem a lébe
- Víz
- 1 ek. olíva olaj – opcionális!
Elkészítés:
- Egy átlagos marha szív kb. 280 dkg, én megvettem a kerek 3 kg-ot, de nem szükséges. A marha szívet megtisztítjuk a hártyáktól és a zsíros részektõl.
- A szív tisztítva csodálatosan szép hús lesz, melyet vékony szeletekre vágunk, majd a késõbbi szándék szerint még tovább kozkázzuk.
- 2 órát hideg vízben áztatjuk a húst, majd a vizet leöntjük róla.
- Kuktában a szívet 2.5 órát kis lángon fõzzük, úgy hogy a víz ellepje.
- A szívet puhán vettem ki a fõzõedénybõl. Sok fõzést igényel, miután izomzatról van szó. Gondolom, hogy a két órás elõáztatás segített abban, hogy elegendõ volt a fõzési idõ.
- A fõzõlét kiöntjük.
- A páclé fûszereibe tesszük a húst, és több órán át, nálam egy egész éjszaka bennehagyjuk.
Tálalás elõtt:
- A marhaszív darabokat egy 3 literes lábasba tesszük és fél liter kókusztejporral kikevert vízzel, avagy lightos kókusztejjel felöntjük.
- A tálalás elõtti felsorolt fûszereket hozzáadjuk és az ételt kb. 10 percig fõzzük.
- Tálaláskor még tehetünk az étel tetejére kakukkfûvet és petrezselymet, mintegy díszítésként; én csöppentettem rá egy evõkanálnyi olíva olajat is.