Marhahúsos massaman curry és olvasói recept
sponsored links
Most egy tipikus hétvégi receptet fogok bemutatni, amibe csak akkor kezdjünk bele, ha van elég idõnk, energiánk, türelmünk kivárni hogy elkészüljön. Nekem a türelemmel voltak csupán bajok, és amíg a curry megfõtt sikerült 3x is megebédelnem (bundáskenyérrel nyitottam, majd az olajat felhasználva még egy jó nagy adag sültkrumplit is kisüttöttem benne, és a maradék kolbász sem állhatott tovább a hûtõben). Azért mire az estebéd elkészült már újra éhesek voltunk, így egy falat sem maradt belõle.
A massaman curry (thai: แกงมัสมั่น) Thaiföld középsõ vidékérõl, a 16. századi Ayutthaya udvarból származó muszlim egytálétel. Legtöbbször marhahúsból készül, de nem ritka, hogy kacsa, tofu vagy csirke váltja fel. (A nem muszlim lakosság sertésbõl is készíti.)
A curry ízvilágát a massaman curry paszta (nam phrik kaeng matsaman) adja, továbbá kókusztej, kardamom, babérlevél, burgonya, kesudió, halszósz, fahéj, csillagánizs, pálmacukor, chili, tamarind szósz.
Rizzsel vagy savanyított gyömbérrel ("achat") szervírozzák.
Az én változatom pedig így néz ki:
Hozzávalók (4 fõre):
60 dkg marhahús (lapocka), felkockázva
2 db csillagánizs ...