Marha- és vega burger hagymalekvárral és coleslaw-val
sponsored links
Egerben elindult a fesztiválszezon ( FesztEger ), amire Tamás fiam néhány kortársát invitálta meg az otthonunkba. Számunkra ez azzal is jár, hogy illik ezt a siserehadat etetni-itatni bõséggel. Mit tehet egy magamfajta blogger ilyenkor? Nos leszalad a henteshez, vesz 2 kilónyi gyönyörû marhahúst, amit le is darálnak szépen, majd otthon elindul a készülõdés.
A húsokból 14 dkg-os gombócokat gyúrok, majd tálalógyûrû segítségével szép és egyenletes húspogácsákat készítek. Nincs se sózás, se borsozás, simán zsírpapírra pakolgatom õket, majd mehetnek a hûtõbe.
Míg én a húsokkal mesterkedem, addig Tamás és Eszter bekeveri a bucik tésztáját, amihez megtaláltuk a legklasszabb receptet, amit itt találtok:
http://husimado-eger.blog.hu/2017/06/08/hamburger_buci_zsemle_keszitese
Míg õk kelesztenek és bucikat sütnek, addig én készítek egy szuper hagymalekvárt, amibe vörös- és lilahagymát is használok. A barna cukor karamellizált íze olyan szépen együtt dolgozik a balzsamecettel és a kétféle hagymával, hogy azt leírni is nehéz.
Tamás ismét mesterkedik, elkészíti a szokásos coleslaw salátáját, ami szintén ideiglenesen a hûtõbe vándorol, majd szép lassan el is jön a burgerek elkészítésének az ideje.
A grill baloldali részére vaslapot helyezek, míg a másik oldalon marad a grillrács. Mind a négy égõsort feltekerem, de csak közepes lángra, majd hagyom, hogy a "vasak" kellõen elõmelegedjenek. Elsõként a hentesnél szeletelt bacon-ök sütése történik - aminél az a fontos, hogy szépen roppanós, de nem túl kiszáradt végeredmények szülessenek.
A sütés elõtt a húspogácsákat illik kivenni a hûtõbõl, vagyis ideális esetben szoba hõmérsékletûek a marhahúsok. Amikor a sütõlapra pakolom õket, akkor sózom és borsozom a felületüket, majd a grillrácson a bucikat is elõpirítom. Akkor lesz jó a burgerünk, ha a grillrács nyoma aranybarnán rápirul a bucikra.
Amikor a húsok egyik oldala megsült, akkor megfordítom õket, majd szépen készre készítem mindegyiket. Mielõtt azonban tálalnék, elõtte még közepesen vékony sajtszeleteket pakolok a pogácsákra, amik aztán gyönyörûen rájuk is olvadnak.
Tálalás: a buci alsó felére saláta levelet pakolunk, majd érkezik egy-két kanálnyi coleslaw, aztán jöhet a marhahús. A látvány így sem semmi, de hiányzik még a hagymalekvár és két-két szelet ropogós bacon. Nincs majonéz, nincs ketchup - mert ennyi íz és aroma bõven elég, vagyis már csak a buci felsõ része hiányzik - aztán készíthetem is a következõ két-két burgert.
Mivel vega vendégünk is van, így Neki Hajdú grillsajtot vágok hosszába ketté, majd aranybarnára grillezem az egyiket - és ez kerül a hús helyére. Õszintén ez a burger is olyan jól néz ki, hogy a következõ alkalommal én is megkóstolom... :-)
Hogy milyen étvágyuk van a mai huszonéveseknek, arról csak annyit, hogy míg számomra éppen lement a 14 dkg-os húspogácsa és ugyanilyen súlyú buci, addig a srácok levezetésként még kértek repetát.
Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket: