Marha és a farka avagy A farkasleves
sponsored links
Kisváros, kis lehetõségekkel. Amikor pedig megadja a lehetõséget, a mindenható (vagy a boltvezetõ), akkor nincs mese, meg kell szerezni magunknak. No, ezért van az, hogy életemben elõször készítettem marhafarokból levest.
Megmondom a frankót legszívesebben Farkaslevesek nevezném el, de akkor mindenki megijedne (én is; bár a medvekolbász se támadott rám) épp ezért legyen a neve a klasszikus ököruszályleves.
...és itt ragadnám meg az alkalmat, hogy elmondjam: marha finom lett ?
Megmondom a frankót legszívesebben Farkaslevesek nevezném el, de akkor mindenki megijedne (én is; bár a medvekolbász se támadott rám) épp ezért legyen a neve a klasszikus ököruszályleves.
...és itt ragadnám meg az alkalmat, hogy elmondjam: marha finom lett ?
ÖKÖRUSZÁLYLEVES, KAKUKKFÛVEL
80 dkg marhafarok
2 szál sárgarépa
2 szál petrezselyem gyökér (zöldjével)
1 fej vöröshagyma
4 ger. fokhagyma
2 szál szárzeller vagy (1 kis darabka gumó)
2 db paprika
1 db paradicsom
2 szál szárzeller vagy (1 kis darabka gumó)
2 db paprika
1 db paradicsom
1 mk. fûszerpaprika
1 mk. egész kömény
8 szem szegfûbors
1 db kisebb babérlevél
4 szál kakukkfû
só
apró tészta
A marhafarkat célszerû a hentessel eldaraboltatni, ha csak nem úgy árulják.
(Bízzunk meg a hentesünkbe, hogy a farok vastagabb részébõl is csomagol nekünk, illetve fogadjuk el azt is, hogy ezt vegyesen illik árulni.)
A farok darabokat, legalább félórára hideg vízbe kiáztatjuk, majd bõ 2 liter hideg vízben feltesszük fõzni, kb. 1 órán át lassan forraljuk, közben lehabozzuk.
Ezen idõ alatt a zöldségeket megtisztítjuk, elõkészítjük, (a vöröshagymán, a belsõ barna héjat rajt hagyhatjuk) és az órás forrás után, belerakjuk a levesbe õket, befûszerezzük, de a sóból csak egy keveset. Lassú, gyöngyözõ, forrással 4-4,5 órát fõzzük, az utolsó 1,5 órában beállítjuk a sósságát.
Egy tévémûsorban láttam, egy nénikétõl, hogy sáfrány helyett, a leves színének "javítását", úgy oldotta meg, hogy egy gyenge kávéskanál fûszerpaprikát hintett a leves tetejére, ami az ízét is kicsit markánsabbá tette; azóta én is alkalmazom ezt a módszert.
A levesünket, a hússal, zöldségekkel, és külön fõzött apró tésztával kínáljuk.
apró tészta
A marhafarkat célszerû a hentessel eldaraboltatni, ha csak nem úgy árulják.
(Bízzunk meg a hentesünkbe, hogy a farok vastagabb részébõl is csomagol nekünk, illetve fogadjuk el azt is, hogy ezt vegyesen illik árulni.)
A farok darabokat, legalább félórára hideg vízbe kiáztatjuk, majd bõ 2 liter hideg vízben feltesszük fõzni, kb. 1 órán át lassan forraljuk, közben lehabozzuk.
Ezen idõ alatt a zöldségeket megtisztítjuk, elõkészítjük, (a vöröshagymán, a belsõ barna héjat rajt hagyhatjuk) és az órás forrás után, belerakjuk a levesbe õket, befûszerezzük, de a sóból csak egy keveset. Lassú, gyöngyözõ, forrással 4-4,5 órát fõzzük, az utolsó 1,5 órában beállítjuk a sósságát.
Egy tévémûsorban láttam, egy nénikétõl, hogy sáfrány helyett, a leves színének "javítását", úgy oldotta meg, hogy egy gyenge kávéskanál fûszerpaprikát hintett a leves tetejére, ami az ízét is kicsit markánsabbá tette; azóta én is alkalmazom ezt a módszert.
A levesünket, a hússal, zöldségekkel, és külön fõzött apró tésztával kínáljuk.