Marha drága, marha jó, de mégsem?
sponsored links
Ez egy igazán ízletes steak, maga a húsimádók körében egy beteljesült álom? Lelke van a húsnak, szinte dalra fakad? Én a jól átsültet preferálom, de ahogy szokták mondani, kinek a pap, kinek a papné?, vagy ahány ház, annyi szokás?Mennyeien szaftos és nagyon finom? Érdemes kipróbálni?:)
Dallas barbecue chilis fûszeres steak & salátával
Hozzávalók:
6 db szeletelt sertéstarja
Cikkekre vágva:
mozzarella sajt
Kaliforniai paprika
uborka
koktélparadicsom
olíva bogyó
retek
újhagyma
jégsaláta
Fûszerek:
1 ek Dallas barbecue chili fûszerkeverék ? (ázsiai boltba lehet kapni, de az alábbi fûszereket tartalmazza: koriander, nádcukor, feketebors, chili tengeri só, fokhagyma, paprika, kömény, hagyma, mustár, oregánó)
1 db fokhagyma
1 tk koriander levél zöld
1 db chili ? kimagozva, aki nem szereti a csípõset
? tk só
? dl olívaolaj
vitamindús retekcsíra
Elkészítés:
A fenti fûszer hozzávalókat egy mozsárban tesszük és összetörjük.
A megmosott szeletelt sertéstarját a fûszerkeverék mázzal bedörzsöljük, és hagyjuk állni egy fél órát, vagy akár egy éjszakát is, minél tovább pácoljuk, annál porhanyósabb, és omlós steaket kapunk.
A fenti zöldségeket vágjuk fel és tegyük félre.
Ezt követõen egy serpenyõbe hevítsünk egy kis kókuszzsírt és süssük ki a bepácolt tarja szeleteket, vagy grillen is süthetjük, vagy akár tepsiben a sütõben. Ha a serpenyõ változatot választjuk, akkor, ha eltûnik az olaj a hús alól, mindig pótlólag önthetünk rá egy keveset ? ha nincs olaj alatta, könnyen ég?
Ha készen vagyunk, állítsuk össze a salátát, addig az elkészült húst, letakarva néhány percig pihentetjük.
Tegyük egy tányérra a felszeletelt jégsalátát, a félbe vágott koktélparadicsomot, uborkát, újhagymát, Kaliforniai paprikát, olíva bogyót, retket, a cikkekre vágott mozzarella sajtot, melyet borsozzunk, sózzunk egy kicsit. Szórjuk meg retek csírával és tálaljuk hozzá a fûszeres sült tarja szeleteket.
Locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, vagy a serpenyõben maradt sült hús levével és egy pár csepp citromlével. Ez bizony az egészséges étrendbe is beilleszthetõ?
A pácok különösen fontos szerepet játszanak a húsok elõkészítésében, és puhítják is a húst. Ahogy a kedvenc gyros éttermemben a ?Syriana2? ? a kilencedik kerületben, a Kinizsi utca és a Knézich sarkán található, ahol is egy hatvanas éveiben járó muszlim bácsi, nap, mint nap dolgozik, aki nem ritkán a Koránt olvassa, amikor benyitok hozzá, maga a megtestesült béke, ráérõs, nyugodt mozdulatokkal állítja össze nekünk a finom gyrost. Vele beszélgettem a minap, aki elmondta, hogy a hús fûszerezésén múlik minden, így ez által lesz lelke a húsoknak/sülteknek? És milyen igaza van? Ki enné meg az ízelten húst, hát senki? Úgy hogy bátran ajánlom mindenkinek, a kísérletezést a konyhában? és a fûszerek világában?:) Én ezekhez adok ötleteket nektek, tehát fõzzünk/süssünk ?Egyszerûen Ízleteset Gyorsan??
Tehát az elkészítéséhez semmi másra nincs szükségünk, csak jó minõségû alapanyagokra, és egy jó serpenyõre. Elsõsorban marhahúsból, de azon kívül még igen sokféle húsból varázsolhatunk steaket. Készülhet borjúból, sertésbõl vagy bárányból, vagy akár csontos hússzeletekbõl. De készíthetünk steaket halból, illetve szárnyasok húsából is. Meg hát a másik lényeges probléma, hogy az itthon kapható marhahús csak ritkán alkalmas a frissen sütésre, mert ehhez gyorsan növõ hús marha szükséges, mely jóval hamarabb éri el a vágáshoz szükséges nagyságot, viszont gyenge marad a húsa. Tehát Marha drága, marha jó, de mégsem?, de nincs gond, ahogy fentebb írtam, bármibõl készíthetünk magunknak finom steaket?
Jó étvágyat!
Klarissza
Dallas barbecue chilis fûszeres steak & salátával
Hozzávalók:
6 db szeletelt sertéstarja
Cikkekre vágva:
mozzarella sajt
Kaliforniai paprika
uborka
koktélparadicsom
olíva bogyó
retek
újhagyma
jégsaláta
Fûszerek:
1 ek Dallas barbecue chili fûszerkeverék ? (ázsiai boltba lehet kapni, de az alábbi fûszereket tartalmazza: koriander, nádcukor, feketebors, chili tengeri só, fokhagyma, paprika, kömény, hagyma, mustár, oregánó)
1 db fokhagyma
1 tk koriander levél zöld
1 db chili ? kimagozva, aki nem szereti a csípõset
? tk só
? dl olívaolaj
vitamindús retekcsíra
Elkészítés:
A fenti fûszer hozzávalókat egy mozsárban tesszük és összetörjük.
A megmosott szeletelt sertéstarját a fûszerkeverék mázzal bedörzsöljük, és hagyjuk állni egy fél órát, vagy akár egy éjszakát is, minél tovább pácoljuk, annál porhanyósabb, és omlós steaket kapunk.
A fenti zöldségeket vágjuk fel és tegyük félre.
Ezt követõen egy serpenyõbe hevítsünk egy kis kókuszzsírt és süssük ki a bepácolt tarja szeleteket, vagy grillen is süthetjük, vagy akár tepsiben a sütõben. Ha a serpenyõ változatot választjuk, akkor, ha eltûnik az olaj a hús alól, mindig pótlólag önthetünk rá egy keveset ? ha nincs olaj alatta, könnyen ég?
Ha készen vagyunk, állítsuk össze a salátát, addig az elkészült húst, letakarva néhány percig pihentetjük.
Tegyük egy tányérra a felszeletelt jégsalátát, a félbe vágott koktélparadicsomot, uborkát, újhagymát, Kaliforniai paprikát, olíva bogyót, retket, a cikkekre vágott mozzarella sajtot, melyet borsozzunk, sózzunk egy kicsit. Szórjuk meg retek csírával és tálaljuk hozzá a fûszeres sült tarja szeleteket.
Locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, vagy a serpenyõben maradt sült hús levével és egy pár csepp citromlével. Ez bizony az egészséges étrendbe is beilleszthetõ?
A pácok különösen fontos szerepet játszanak a húsok elõkészítésében, és puhítják is a húst. Ahogy a kedvenc gyros éttermemben a ?Syriana2? ? a kilencedik kerületben, a Kinizsi utca és a Knézich sarkán található, ahol is egy hatvanas éveiben járó muszlim bácsi, nap, mint nap dolgozik, aki nem ritkán a Koránt olvassa, amikor benyitok hozzá, maga a megtestesült béke, ráérõs, nyugodt mozdulatokkal állítja össze nekünk a finom gyrost. Vele beszélgettem a minap, aki elmondta, hogy a hús fûszerezésén múlik minden, így ez által lesz lelke a húsoknak/sülteknek? És milyen igaza van? Ki enné meg az ízelten húst, hát senki? Úgy hogy bátran ajánlom mindenkinek, a kísérletezést a konyhában? és a fûszerek világában?:) Én ezekhez adok ötleteket nektek, tehát fõzzünk/süssünk ?Egyszerûen Ízleteset Gyorsan??
Tehát az elkészítéséhez semmi másra nincs szükségünk, csak jó minõségû alapanyagokra, és egy jó serpenyõre. Elsõsorban marhahúsból, de azon kívül még igen sokféle húsból varázsolhatunk steaket. Készülhet borjúból, sertésbõl vagy bárányból, vagy akár csontos hússzeletekbõl. De készíthetünk steaket halból, illetve szárnyasok húsából is. Meg hát a másik lényeges probléma, hogy az itthon kapható marhahús csak ritkán alkalmas a frissen sütésre, mert ehhez gyorsan növõ hús marha szükséges, mely jóval hamarabb éri el a vágáshoz szükséges nagyságot, viszont gyenge marad a húsa. Tehát Marha drága, marha jó, de mégsem?, de nincs gond, ahogy fentebb írtam, bármibõl készíthetünk magunknak finom steaket?
Jó étvágyat!
Klarissza