Marcipános-narancsos sütemény csokival

2014-04-14

sponsored links

Ez a süti, egy gyorsan és rendkívül egyszerûen elkészíthetõ, vendégváró, ami annyira finom, hogy miután valaki megkóstolja, garantáltan elkéri a receptjét.

De ezt szerintem, nem is kell nagyon részletezni, elég annyi hozzá, hogy van benne marcipán, narancs és csoki és azt hiszem, ez mindent elárul. Finom, omlós, puha vajas piskóta,  benne és a tetején is, reszelt marcipán, a narancs íze felturbózva egy kis narancslikõrrel és a végén pedig, az a kis csoki a tetején, ami felteszi a koronát erre a csodára.

Annyira ízlett a családnak is, hogy pillanatok alatt eltüntették az egészet és lelkemre kötötték, hogy a héten megsütöm újra. Ideális a húsvéti asztalra is.

Marcipános-narancsos süteményMarcipános-narancsos sütemény

Hozzávalók (egy nagy gáztepsire való):

25 dkg sima liszt

15 dkg barna nádcukor

8 db tojás

20 dkg vaj (ebbõl a tepsi kikenéséhez is használunk)

1 csomag sütõpor

15 dkg marcipán

4 evõkanál narancslekvár (házi)

1 egész narancs leve és reszelt héja

1 citrom reszelt héja + a felének a leve

0,5 dl narancslikõr

6 dkg olvasztott, étcsokoládé legalább 50% kakaótartalmú

Elkészítés:

Elõmelegítjük a sütõt 200 fokra.

Egy nagy tepsit kikenünk vajjal és kiszórjuk liszttel.

A marcipánmasszát jól hûtsük le, hogy könnyen tudjuk reszelni.

A tojásokat, két nagyobb tálba szétválasztjuk, majd a sárgájukhoz hozzáadjuk a cukor háromnegyedét és fehéredésig, habosra keverjük.

Hozzádolgozzuk a puha vajat, a reszelt citrom és narancs héját és fokozatosan belekeverjük a narancs és a fél citrom kifacsart levét a narancslikõrrel és narancs lekvárral együtt habosra verjük.

Apránként adagoljuk hozzá a sütõporral elkevert lisztet és simára keverjük.

Marcipános-narancsos süteményMarcipános-narancsos sütemény

A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral és egy csipet sóval, hozzáadjuk a masszához a felét, ezzel simára keverjük.

A marcipánt lereszeljük nagyobb lyukú reszelõn és a háromnegyedét beleforgatjuk a masszába. A maradékot meghagyjuk a tészta tetejére.

A tojásfehérje, maradék részét, óvatosan beleforgatjuk a masszába, nagyobb mozdulatokkal, hogy ne törjük össze.

Kivajazott és liszttel kiszórt tepsibe öntjük, elegyengetjük és a tetejére szórva a maradék reszelt marcipánt, betesszük sülni az elõmelegített sütõbe.

200 fokon 10 percig sütjük, majd a hõt lejjebb véve 180 fokra, 25-30 perc alatt készre sütjük. Tûpróbával ellenõrizzük.

Miután megsült, a sütõt lekapcsolva, ajtaját résnyire nyitva hagyjuk és így hagyjuk hûlni a tésztát.

A kihûlt tésztát kedvünk szerint formázva kiszaggatjuk. Én egy cakkos szélû sütiformával szaggattam ki, amitõl nagyon kis helyesek lettek.

A tetejére a csokoládét mikróban, vagy kis edényben felolvasztjuk, vigyázva, nehogy megégjen, belekanalazzuk egy nylon zacskóba, egyik sarka felé tereljük a csokoládét, majd egy csomóval szorosan elkötjük.

A zacskó végén apró lyukat vágunk és a kifolyó csokoládéval, vékonyan megdíszítjük a kihûlt tésztát.

Marcipános-narancsos süteményMarcipános-narancsos sütemény

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin?


Még több finomság:




Marcipános kalács
Marcipános kalács


Meggyes-csokis mandulás sütemény
Meggyes-csokis, mandulás sütemény


Csokis-banános zabpelyhes süti
Csokis-banános zabpelyhes süti


DSCN0574 (1024x576)
Narancsos túrós pite, házi túróból


Diós és mákos házi rétes, tejszínben sütve
Tejszínben sült, mézes-diós és narancsos-mákos házi rétes




Folytats a blogon ... szilvasgomboc.cafeblog.hu/2014/04/14/...

sponsored links

Keres?s