Marcipános-narancsos sütemény csokival
sponsored links
Ez a süti, egy gyorsan és rendkívül egyszerûen elkészíthetõ, vendégváró, ami annyira finom, hogy miután valaki megkóstolja, garantáltan elkéri a receptjét.
De ezt szerintem, nem is kell nagyon részletezni, elég annyi hozzá, hogy van benne marcipán, narancs és csoki és azt hiszem, ez mindent elárul. Finom, omlós, puha vajas piskóta, benne és a tetején is, reszelt marcipán, a narancs íze felturbózva egy kis narancslikõrrel és a végén pedig, az a kis csoki a tetején, ami felteszi a koronát erre a csodára.
Annyira ízlett a családnak is, hogy pillanatok alatt eltüntették az egészet és lelkemre kötötték, hogy a héten megsütöm újra. Ideális a húsvéti asztalra is.
Marcipános-narancsos sütemény
Hozzávalók (egy nagy gáztepsire való):
25 dkg sima liszt
15 dkg barna nádcukor
8 db tojás
20 dkg vaj (ebbõl a tepsi kikenéséhez is használunk)
1 csomag sütõpor
15 dkg marcipán
4 evõkanál narancslekvár (házi)
1 egész narancs leve és reszelt héja
1 citrom reszelt héja + a felének a leve
0,5 dl narancslikõr
6 dkg olvasztott, étcsokoládé legalább 50% kakaótartalmú
Elkészítés:
Elõmelegítjük a sütõt 200 fokra.
Egy nagy tepsit kikenünk vajjal és kiszórjuk liszttel.
A marcipánmasszát jól hûtsük le, hogy könnyen tudjuk reszelni.
A tojásokat, két nagyobb tálba szétválasztjuk, majd a sárgájukhoz hozzáadjuk a cukor háromnegyedét és fehéredésig, habosra keverjük.
Hozzádolgozzuk a puha vajat, a reszelt citrom és narancs héját és fokozatosan belekeverjük a narancs és a fél citrom kifacsart levét a narancslikõrrel és narancs lekvárral együtt habosra verjük.
Apránként adagoljuk hozzá a sütõporral elkevert lisztet és simára keverjük.
Marcipános-narancsos sütemény
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral és egy csipet sóval, hozzáadjuk a masszához a felét, ezzel simára keverjük.
A marcipánt lereszeljük nagyobb lyukú reszelõn és a háromnegyedét beleforgatjuk a masszába. A maradékot meghagyjuk a tészta tetejére.
A tojásfehérje, maradék részét, óvatosan beleforgatjuk a masszába, nagyobb mozdulatokkal, hogy ne törjük össze.
Kivajazott és liszttel kiszórt tepsibe öntjük, elegyengetjük és a tetejére szórva a maradék reszelt marcipánt, betesszük sülni az elõmelegített sütõbe.
200 fokon 10 percig sütjük, majd a hõt lejjebb véve 180 fokra, 25-30 perc alatt készre sütjük. Tûpróbával ellenõrizzük.
Miután megsült, a sütõt lekapcsolva, ajtaját résnyire nyitva hagyjuk és így hagyjuk hûlni a tésztát.
A kihûlt tésztát kedvünk szerint formázva kiszaggatjuk. Én egy cakkos szélû sütiformával szaggattam ki, amitõl nagyon kis helyesek lettek.
A tetejére a csokoládét mikróban, vagy kis edényben felolvasztjuk, vigyázva, nehogy megégjen, belekanalazzuk egy nylon zacskóba, egyik sarka felé tereljük a csokoládét, majd egy csomóval szorosan elkötjük.
A zacskó végén apró lyukat vágunk és a kifolyó csokoládéval, vékonyan megdíszítjük a kihûlt tésztát.
Marcipános-narancsos sütemény
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin?
Marcipános kalács
Meggyes-csokis, mandulás sütemény
Csokis-banános zabpelyhes süti
Narancsos túrós pite, házi túróból
Tejszínben sült, mézes-diós és narancsos-mákos házi rétes
De ezt szerintem, nem is kell nagyon részletezni, elég annyi hozzá, hogy van benne marcipán, narancs és csoki és azt hiszem, ez mindent elárul. Finom, omlós, puha vajas piskóta, benne és a tetején is, reszelt marcipán, a narancs íze felturbózva egy kis narancslikõrrel és a végén pedig, az a kis csoki a tetején, ami felteszi a koronát erre a csodára.
Annyira ízlett a családnak is, hogy pillanatok alatt eltüntették az egészet és lelkemre kötötték, hogy a héten megsütöm újra. Ideális a húsvéti asztalra is.
Marcipános-narancsos sütemény
Hozzávalók (egy nagy gáztepsire való):
25 dkg sima liszt
15 dkg barna nádcukor
8 db tojás
20 dkg vaj (ebbõl a tepsi kikenéséhez is használunk)
1 csomag sütõpor
15 dkg marcipán
4 evõkanál narancslekvár (házi)
1 egész narancs leve és reszelt héja
1 citrom reszelt héja + a felének a leve
0,5 dl narancslikõr
6 dkg olvasztott, étcsokoládé legalább 50% kakaótartalmú
Elkészítés:
Elõmelegítjük a sütõt 200 fokra.
Egy nagy tepsit kikenünk vajjal és kiszórjuk liszttel.
A marcipánmasszát jól hûtsük le, hogy könnyen tudjuk reszelni.
A tojásokat, két nagyobb tálba szétválasztjuk, majd a sárgájukhoz hozzáadjuk a cukor háromnegyedét és fehéredésig, habosra keverjük.
Hozzádolgozzuk a puha vajat, a reszelt citrom és narancs héját és fokozatosan belekeverjük a narancs és a fél citrom kifacsart levét a narancslikõrrel és narancs lekvárral együtt habosra verjük.
Apránként adagoljuk hozzá a sütõporral elkevert lisztet és simára keverjük.
Marcipános-narancsos sütemény
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral és egy csipet sóval, hozzáadjuk a masszához a felét, ezzel simára keverjük.
A marcipánt lereszeljük nagyobb lyukú reszelõn és a háromnegyedét beleforgatjuk a masszába. A maradékot meghagyjuk a tészta tetejére.
A tojásfehérje, maradék részét, óvatosan beleforgatjuk a masszába, nagyobb mozdulatokkal, hogy ne törjük össze.
Kivajazott és liszttel kiszórt tepsibe öntjük, elegyengetjük és a tetejére szórva a maradék reszelt marcipánt, betesszük sülni az elõmelegített sütõbe.
200 fokon 10 percig sütjük, majd a hõt lejjebb véve 180 fokra, 25-30 perc alatt készre sütjük. Tûpróbával ellenõrizzük.
Miután megsült, a sütõt lekapcsolva, ajtaját résnyire nyitva hagyjuk és így hagyjuk hûlni a tésztát.
A kihûlt tésztát kedvünk szerint formázva kiszaggatjuk. Én egy cakkos szélû sütiformával szaggattam ki, amitõl nagyon kis helyesek lettek.
A tetejére a csokoládét mikróban, vagy kis edényben felolvasztjuk, vigyázva, nehogy megégjen, belekanalazzuk egy nylon zacskóba, egyik sarka felé tereljük a csokoládét, majd egy csomóval szorosan elkötjük.
A zacskó végén apró lyukat vágunk és a kifolyó csokoládéval, vékonyan megdíszítjük a kihûlt tésztát.
Marcipános-narancsos sütemény
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin?
Még több finomság:
Marcipános kalács
Meggyes-csokis, mandulás sütemény
Csokis-banános zabpelyhes süti
Narancsos túrós pite, házi túróból
Tejszínben sült, mézes-diós és narancsos-mákos házi rétes