Marcipános-narancsos kalácsok (ehetõ húsvéti díszek)
sponsored links
Az ünnepi asztalon jól mutatnak a kalácstésztából készült ehetõ díszek. A nyuszikkal a tányérokat dekorálhatjuk, a koszorúkba pedig tojásokat ültethetünk. Marcipános-narancsos tésztát készítettem nekik, hogy ne csak a formájuk, de az illatuk is különleges legyen.
Egy adag tésztából 5 nyuszi és 5 koszorú készíthetõ.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- fél tk. só
- 2 ek. cukor
- 10 dkg marcipán apró kockára vágva
- 1 tojás
- 2 dl habtejszín
- 1 dl frissen facsart narancslé
- fél narancs reszelt héja
- 2,5 dkg friss élesztõ
Lekenéshez:
- 1 tojás
Az összes hozzávalót a kenyérsütõgép üstjébe készítettem. Elindítottam a 20 perces dagasztás programot. Most is, mint mindig a gép nyitott tetõvel dolgozott. Félszemmel idõnként a tésztára lestem, hogy nehogy ragacsos legyen (ha ragad, akkor 1-2 ek. lisztet kell adni hozzá).
Amikor leállt a dagasztás program a gépet kikapcsoltam, a tetejét lecsuktam és 30 percig kelni hagytam a tésztát.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítottam és 10 egyforma darabba vágtam. A darabokat gömbölyítettem.
Elõször a nyuszkókat formáztam meg. A tésztagömbökbõl lecsíptem kb. az ötöd részüket, azt két, egy kisebb és egy nagyobb darabra osztottam. Kis gombócokat készítettem belõlük,ezután a nagyobbat hosszúkásra sodortam. A visszamaradt nagy gombócból egy kb. 35 cm hosszú rudat sodortam:
A hosszú rudat csigavonalban feltekertem, de csak lazán, hogy sülés közben ne púposodjon fel. Az oválisra formázott tésztát egy éles késsel kb. a feléig bemetszettem, ez a nyuszi feje, a kis gombóc pedig a farkincája.
Szemének egy mazsolát nyomtam a tésztába.
A nyuszikat egy sütõpapíros tepsire fektettem, egymástól távol.
A sütõt bekapcsoltam 180 fokra. Amíg melegedett a nyuszik pihentek.
A koszorúkat is sütõpapíros tepsire fektettem.
A közben megkelt nyuszikat lekentem egy egész, felvert tojással és a tepsit a forró sütõbe toltam. Kb. 18 perc alatt sültek szép pirosra. Rácsra szedtem õket.
Ezután a koszorúkat is lekentem tojással és a forró sütõbe toltam. Nekik is kb. 18 perc kellett, hogy pirosra süljenek.