Marcipános-mentás csokoládékosár
sponsored links
Hozzávalók 24 darabhoz:
a tésztához:
- 20 dkg jéghideg vaj
- 26 dkg liszt
- 2 kisebb tojás
a formához:
- kevés vaj
a marcipánhabhoz:
- 5 dkg vaj
- 20 dkg marcipán
- 2 tojásfehérje
a csokoládékrémhez:
- 20 dkg tejcsokoládé
- 2 friss tojássárgája
- 3 kávéskanál borsmentakivonat
- 4 dl habtejszín
a díszítéshez:
- A borsmentakivonathoz 30 ml vaníliakivonatban elkevertem 2 kávéskanál morzsolt borsmentát, 1 éjszakán keresztül ázni hagytam, majd másnap papír teafilteren átszûrtem.
- A tésztához a lisztet tálba szitáltam, nagy lyukú reszelõn belereszeltem a vajat, és tálas mixerben, a dagasztókarral keverni kezdtem.
- Miután egynemû morzsás lett, hozzáadtam a tojást, és összeálló tésztává dolgoztattam.
- A mini muffintepsi mélyedéseit kevés olvasztott vajjal kikentem.
- A tésztát 24 részre osztottam, mindet golyóvá formáltam, majd kézzel kör alakúra lapítottam, és kibéleltem velük a mélyedéseket.
- A habhoz nagy lyukú reszelõn lereszeltem a vajat és a marcipánt, majd a tojásfehérje hozzáadásával habosra kevertem.
- A krémet kiskanállal a mélyedésekbe adagoltam.
- A tésztakosarakat elõmelegített, 210 fokos sütõben kb. 25 perc alatt megsütöttem, rácsra szedve hagytam õket kihûlni.
- A csokoládét vízgõz fölött megolvasztottam, kicsit hûlni hagytam, majd hozzádolgoztam a tojássárgáját.
- A tejszínbõl kemény habot vertem, és a borsmentakivonattal együtt a csokoládéba forgattam ? néhány evõkanálnyi habot kézi mixerrel hozzákeverve lazítottam a csokoládét, a többi habot fakanállal forgattam bele.
- A csokoládékrémet 1 órára hûtõbe tettem, majd csillagcsöves habzsákba töltöttem, és a marcipános tésztakosarakra halmoztam.
- A süteményeket gyöngyházfényû ételspray-vel díszítettem, tálalásig hûtõbe tettem.