Marcipános linzer erdei gyümölcsös lekvárral és Isler párizsi krémmel
sponsored links
Már régóta nem tartunk Húsvét hétfõn locsolkodós napot, csupán apukám és öcsikém szokott meglocsolni minden évben, hogy el ne hervadjak. :)
Szerintem a legjobb ilyenkor az apró süti és szerintem az sem baj, ha nem túl krémes vagy tejszínes. Bár a pálinka biztos mindenen segít, de egy tömörebb süti azért jobban csúszik ilyenkor.
Ezekkel az apró sütikkel vártam Õket. Imádom az Islert, gyerekkori kedvencem és csakis a párizsi krémeset. Soha nem készítettem még, de látszik is, mert ez a csoki mázas dolog nem nagyon jött össze, de nem az a lényeg, hanem az íze. Visszaidézte a gyerekkoromat. A marcipános linzer ötlet onnan jött, hogy maradt még karácsonyról egy csomag marcipán, amit aztán nem hasznosítottam fel, mert házit készítettem, így épp ideje volt. Jó ötlet volt és jó harmonizált a párom apukája által készített erdei gyümölcsös lekvárjával.
Marcipános linzer
Hozzávalók (20 db):
100 g marcipán
120 g graham liszt
80 g fehér liszt
50 g porcukor (nyírfacukorból)
100 g hideg vaj
1 tojás sárgája
házi erdei gyümölcsös lekvár
Elkészítés:
A liszteket és a porcukrot mérjük ki egy tálba, morzsoljuk bele a marcipán, adjuk hozzá a tojás sárgáját és a kockára vágott vajat. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze, és amikor összeállt fóliába csomagolva tegyük fél órára a hûtõbe. Lisztezett felületen nyújtsuk ki úgy, hogy a fóliát tegyük a tetejére. 5-6 cm átmérõjû virág formájú szaggatóval szaggassuk ki, sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük. Elõmelegített 190°C-os elõmelegített sütõbe süssük 10-12 percig. Miután kihûlt, kenjük meg lekvárral és helyezzünk rá egy másikat. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Isler párizsi krémmel
Hozzávalók (20db):
100 g graham liszt
50 g fehér liszt
80 g darált dió
50 g porcukor (nyírfacukorból)
120 g vaj
1 tojás sárgája
párizsi krémhez (recept innen):
100 g vaj
80 g cukor
70 ml tejszín
40 g holland kakaópor
Tetejére:
100 g 60%-os étcsokoládé
kevés darált dió
Elkészítés:
Elõzõ nap készítsük el a párizsi krémet, így lesz ideje kihûlni és könnyen kitudjuk habosítani.
A tejszínt a cukorral fõzzük fel sziruppá. Adjuk hozzá a kakaóport keverjük simára, majd a kockára vágott vajat. Miután krémesre kevertük tegyük ki hûlni, majd mehet a hûtõbe felhasználásig. Mielõtt betöltenénk a diós linzereket habosítsuk ki.
A diós linzerhez keverjük össze a száraz anyagokat, adjuk hozzá a tojás sárgáját és a kockára vágott hideg vajat. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze. Amikor már összeállt ne gyúrjuk tovább, fóliába csomagolva fél órára tegyük hûtõbe.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki úgy, hogy a fóliát a tetejére tesszük, így sokkal könnyebb dolgunk lesz. 5 cm átmérõjû pogácsa szaggatóval szaggassuk ki.
Elõmelegített 190°C-os sütõbe 10-12 perc alatt süssük készre. Vigyázzunk ne égjen meg az alja.
Miután kihûltek töltsük be a krémmel, gõz felett olvasztott csokival kenjük meg a tetejüket.
Szerintem a legjobb ilyenkor az apró süti és szerintem az sem baj, ha nem túl krémes vagy tejszínes. Bár a pálinka biztos mindenen segít, de egy tömörebb süti azért jobban csúszik ilyenkor.
Ezekkel az apró sütikkel vártam Õket. Imádom az Islert, gyerekkori kedvencem és csakis a párizsi krémeset. Soha nem készítettem még, de látszik is, mert ez a csoki mázas dolog nem nagyon jött össze, de nem az a lényeg, hanem az íze. Visszaidézte a gyerekkoromat. A marcipános linzer ötlet onnan jött, hogy maradt még karácsonyról egy csomag marcipán, amit aztán nem hasznosítottam fel, mert házit készítettem, így épp ideje volt. Jó ötlet volt és jó harmonizált a párom apukája által készített erdei gyümölcsös lekvárjával.
Hozzávalók (20 db):
100 g marcipán
120 g graham liszt
80 g fehér liszt
50 g porcukor (nyírfacukorból)
100 g hideg vaj
1 tojás sárgája
házi erdei gyümölcsös lekvár
Elkészítés:
A liszteket és a porcukrot mérjük ki egy tálba, morzsoljuk bele a marcipán, adjuk hozzá a tojás sárgáját és a kockára vágott vajat. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze, és amikor összeállt fóliába csomagolva tegyük fél órára a hûtõbe. Lisztezett felületen nyújtsuk ki úgy, hogy a fóliát tegyük a tetejére. 5-6 cm átmérõjû virág formájú szaggatóval szaggassuk ki, sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük. Elõmelegített 190°C-os elõmelegített sütõbe süssük 10-12 percig. Miután kihûlt, kenjük meg lekvárral és helyezzünk rá egy másikat. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Isler párizsi krémmel
Hozzávalók (20db):
100 g graham liszt
50 g fehér liszt
80 g darált dió
50 g porcukor (nyírfacukorból)
120 g vaj
1 tojás sárgája
párizsi krémhez (recept innen):
100 g vaj
80 g cukor
70 ml tejszín
40 g holland kakaópor
Tetejére:
100 g 60%-os étcsokoládé
kevés darált dió
Elkészítés:
Elõzõ nap készítsük el a párizsi krémet, így lesz ideje kihûlni és könnyen kitudjuk habosítani.
A tejszínt a cukorral fõzzük fel sziruppá. Adjuk hozzá a kakaóport keverjük simára, majd a kockára vágott vajat. Miután krémesre kevertük tegyük ki hûlni, majd mehet a hûtõbe felhasználásig. Mielõtt betöltenénk a diós linzereket habosítsuk ki.
A diós linzerhez keverjük össze a száraz anyagokat, adjuk hozzá a tojás sárgáját és a kockára vágott hideg vajat. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze. Amikor már összeállt ne gyúrjuk tovább, fóliába csomagolva fél órára tegyük hûtõbe.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki úgy, hogy a fóliát a tetejére tesszük, így sokkal könnyebb dolgunk lesz. 5 cm átmérõjû pogácsa szaggatóval szaggassuk ki.
Elõmelegített 190°C-os sütõbe 10-12 perc alatt süssük készre. Vigyázzunk ne égjen meg az alja.
Miután kihûltek töltsük be a krémmel, gõz felett olvasztott csokival kenjük meg a tetejüket.