Marcipános keksztekercs.
sponsored links
Keksztekercset eddig is sokszor készítettem, mert egyszerû, és még a sütõt sem kell bekapcsolni hozzá. Vaníliás krémmel megkenve, pedig szinte abbahagyhatatlan.... A napokban viszont a Citromhab blogban egy marcipános keksztekercs recept keltette fel az érdeklõdésemet. Mivel minden hozzávaló a rendelkezésemre állt, így pikk-pakk el is készült a marcipános keksztekercs nálam is. Az eredeti recepten csakis annyit változtattam, hogy én a darált kekszhez lefõzött, hideg feketekávét is adtam mielõtt összegyúrtam, és a marcipánt is készen vásároltam. Persze akinek van otthon mandula, az saját maga is elkészítheti a marcipánt. A marcipán hozzávalói, és készítése erre a linkre "Marcipános keksztekercs" kattintva olvasható.
Hozzávalók egy tekercshez:
25 dkg háztartási keksz
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 ek holland kakaó
5 dkg vaj
3 ek rum
1 dl lefõzött feketekávé
tej (amennyit majd felvesz)
40 dkg marcipán (2 csomag)
A darált kekszet keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a kakaóval, majd adjuk hozzá a puha vajat, a rumot, a lefõzött, hideg feketekávét, majd kezdjük el összegyúrni.
Gyúrás közben, apránként adjunk hozzá annyi hideg tejet, hogy egy könnyen nyújtható masszát kapjunk. (a tejet csakis apránként adjuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a massza)
Ezután enyhén lisztezett sütõpapíron nyújtsuk ki kb. fél centi vastagra.
A marcipánt gyúrjuk össze, majd szintén enyhén lisztezett sütõpapíron nyújtsuk ki akkorára, mint a kekszes lap.
Ezután a marcipánt helyezzük rá a kekszes lapra, majd a papír segítségével tekerjük fel. (Én egyszerûen ráfordítottam a marcipánt, majd óvatosan lehúztam róla a papírt.)
Ezután helyezzük tálcára a tekercset, majd tegyük be pár órára a hûtõbe, hogy kellõen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás elõtt vegyük ki a hûtõbõl a keksztekercset, majd éles késsel szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.