Marcipános keksz
sponsored links
Régóta szemeztem már a marcipános keksszel, így amikor legutóbb szembejött a Pinteresten, nem mehettem el mellette... Szeretem az aprósütit, a mandulát, a csokit, a marcipánt. Gondoltam nem foghatok mellé. Így is lett :-)
Ha van még idõd karácsonyig és nagyon unatkozol, vagy csak velem együtt lekéstél arról, hogy szép nyugodtan, idõben nekiláss, még mindig nem késõ. Én is a konyhából jövök, és vannak még terveim ;-)
Az eredeti recept Amaretto likõrt használt, én viszont alkoholmentesre szerettem volna, hátha a pici fiam is belemajszol. Nem tudtam, hogy csak az ízélmény miatt van-e benne, vagy kell-e a folyadék a tésztába, ezért almalével helyettesítettem. Elfogyott a kókuszcukrom, a nyírfa is, ezért most barna nádcukorral sütöttem.
Hozzávalók:
- 100 g marcipánmassza (cukormentes, mézes marcipán, Rapunzel)
- 4 ek. natúr almalé
- 125 g puha vaj
- 40 g barna nádcukor
- pár csepp narancsolaj
- õrölt vanília
- 1 tojás
- 225 g teljes kiõrlésû liszt
- 1 tk. sütõpor
- 1-2 marék gyalult mandula
- kb. 10 dkg étcsoki
- 1-2 ek. olaj
Elkészítés:
- Robotgéppel simára keverjük a felkockázott marcipánt, az almalevet, a vajat, a vaníliát, a narancsolajat és a cukrot.
- Ezután beleütjük a tojást, és ezzel is simára keverjük.
- A lisztet összekeverjük a sütõporral, és több részletben hozzáadjuk. Amikor már nem bírja a gép, a kezünkkel gyúrunk tovább. Nagyon kellemes, lágy tésztát kapunk.
- A gyalult mandulát elterítjük egy tányéron vagy deszkán. A tésztából golyókat formálunk, megforgatjuk a mandulában, majd újra gombócozzuk, hogy beleragadjon és ne potyogjon le (annyi...). Sütõpapírral bélelt tepsire tesszük, kicsit lelapítjuk. 160 fokon, légkeveréssel 10-15 percet sütjük. Akkor jó, ha elkezd pirulni a széle.
- Ha kihûlt, vízgõz felett megolvasztott, olajjal elkevert étcsokiba mártjuk.
Forrás: https://holzundhefe.de/2016/11/04/50-marzipanberge/amp/