Marcipános epres szelet
sponsored links
Tudom-tudom, lemaradásban vagyok, már két hete ígértem, hogy közzéteszem ezt a receptet. Lehet, hogy már nincs is eper sehol, de szerintem málnával készítve éppen olyan finom lehet ez a süti mint eperrel.
A receptet anyukám találta a Vidék íze magazin 2017. májusi számában és szülinapomra megsütötték ezt a finomságot apuval. Nagyon-nagyon jó választás volt, alig bírtam abbahagyni az evését!
Hozzávalók a piskótához:
- 3 tojás
- 3 evõkanál víz
- 10 dkg cukor
- 10 dkg liszt
Hozzávalók a krémhez:
- 30 dkg eper
- 2,5 dl tejföl
- 2,5 dl tejszín
- 5 dkg kristálycukor
- 7 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 g porzselatin
A krémhez 25 dkg epret felfõzünk a kristálycukorral, hagyjuk teljesen kihûlni. Habot verünk a tejszínbõl. A zselatint a csomagolásán található útmutató alapján hideg vízbe áztatjuk, majd oldódásig melegítjük. A tejfölt összekeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, hideg epervelõvel. Hõkiegyenlítéssel eloszlatjuk benne a zselatint. Beleforgatjuk a tejszínhabot a maradék, 5 dkg apró kockára vágott eperrel együtt.
Hozzávalók az összeállításhoz és a díszítéshez:
- eperlekvár
- 20 dkg rózsaszín vagy fehér marcipánmassza
- tejszínhab
- eper
- menta
Visszarakjuk a tepsibe az egyik piskótalapot. Megkenjük vékonyan eperlekvárral. Rásimítjuk az epres habos krémet. A tetejére rárakjuk a másik piskótát. Hideg helyen dermesztjük. Végül kinyújtjuk a marcipánmasszát. A sütemény tetején lévõ piskótát megkenjük vékonyan eperlekvárral és rásimítjuk a marcipánt.
Keskeny szeletekre vágjuk. A tetejét díszíthetjük tejszínhabbal, eperrel, mentalevélkékkel.
Mivel anyuéknak kissé folyós lett a krém, ezért hogy mentsék a menthetõt, betették a fagyasztóba a sütit, hogy még jobban megdermedjen. Aztán ott is felejtették. Mire tálalásra került a sor, úgy megfagyott a krém mintha jégkrémet töltöttek volna a piskótalapok közé. És meg kell, hogy mondjam, tökéletes volt így! Nekem sokkal jobban ízlett, mint amikor már kiengedett és felmelegedett. :)
A receptet anyukám találta a Vidék íze magazin 2017. májusi számában és szülinapomra megsütötték ezt a finomságot apuval. Nagyon-nagyon jó választás volt, alig bírtam abbahagyni az evését!
Hozzávalók a piskótához:
- 3 tojás
- 3 evõkanál víz
- 10 dkg cukor
- 10 dkg liszt
Az egész tojásokat a vízzel és a cukorral addig keverjük amíg meg nem nõ a tömege és szépen kivilágosodik a massza. Lyukas fakanállal óvatosan hozzádolgozzuk a lisztet. Mérleg segítségével kétfelé osztjuk. Sütõpapírral kibélelünk egy közepes méretû tepsit. Belesimítjuk a massza egyik felét és 180 fokra elõmelegített sütõben körülbelül 10 perc alatt készre sütjük. Áthúzzuk egy rácsra hûlni. A tepsibe teszünk egy másik sütõpapírt és a maradék piskótatésztát ugyanúgy megsütjük. Amint kihûltek, lehúzzuk róluk a sütõpapírt.
Hozzávalók a krémhez:
- 30 dkg eper
- 2,5 dl tejföl
- 2,5 dl tejszín
- 5 dkg kristálycukor
- 7 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 g porzselatin
A krémhez 25 dkg epret felfõzünk a kristálycukorral, hagyjuk teljesen kihûlni. Habot verünk a tejszínbõl. A zselatint a csomagolásán található útmutató alapján hideg vízbe áztatjuk, majd oldódásig melegítjük. A tejfölt összekeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, hideg epervelõvel. Hõkiegyenlítéssel eloszlatjuk benne a zselatint. Beleforgatjuk a tejszínhabot a maradék, 5 dkg apró kockára vágott eperrel együtt.
Hozzávalók az összeállításhoz és a díszítéshez:
- eperlekvár
- 20 dkg rózsaszín vagy fehér marcipánmassza
- tejszínhab
- eper
- menta
Visszarakjuk a tepsibe az egyik piskótalapot. Megkenjük vékonyan eperlekvárral. Rásimítjuk az epres habos krémet. A tetejére rárakjuk a másik piskótát. Hideg helyen dermesztjük. Végül kinyújtjuk a marcipánmasszát. A sütemény tetején lévõ piskótát megkenjük vékonyan eperlekvárral és rásimítjuk a marcipánt.
Keskeny szeletekre vágjuk. A tetejét díszíthetjük tejszínhabbal, eperrel, mentalevélkékkel.
Mivel anyuéknak kissé folyós lett a krém, ezért hogy mentsék a menthetõt, betették a fagyasztóba a sütit, hogy még jobban megdermedjen. Aztán ott is felejtették. Mire tálalásra került a sor, úgy megfagyott a krém mintha jégkrémet töltöttek volna a piskótalapok közé. És meg kell, hogy mondjam, tökéletes volt így! Nekem sokkal jobban ízlett, mint amikor már kiengedett és felmelegedett. :)