Marcipános aszalt gyümölcsös mézeskalács
sponsored links
Volt egy elképzelésem a tökéletes mézeskalácsról.
Nem tudom honnan, azt sem tudom ettem-e valaha, de a számban éreztem az ízét.
Volt benne marcipán, dió, mogyoró vagy mandula, aszalt gyümölcsök,
sok-sok narancshéj és fûszerek. Tömény és nagyon fûszeres.
Fahéj, szegfûszeg, kardamom, vanília, szerecsendió, csillagánizs, szegfûbors, gyömbér.
Szóval, a karácsony fûszeresszenciája.
Marcipános aszalt gyümölcsös mézeskalács
Hozzávalók
200 g marcipán (aldi)
30 g aszalt sárgabarack
70 g aszalt vörösáfonya
50 g dió
35 g teljes kiõrlésû rozsliszt*
2 csipet só
3 tk mézeskalács fûszerkeverék
2 db tojás fehérje
máz
50 g porcukor
2-3 ek friss narancslé
vagy lehet csokoládés
100 g 72 %-os csokoládé
1 ek kókuszvaj
- A tojásfehérje kivételével mindent az aprítógépbe tettem.
Tálba öntöttem és hozzáadtam a kissé felvert tojásfehérjét.
Összekevertem és félretettem 30 percre.
- Tepsire sütõpapírt borítottam, a sütõt pedig elõmelegítettem (170 fok légkeverés).
- A massza ragad, ezért mindvégig nedves kézzel dolgoztam (idõnként újra megnedvesítettem).
Kb. 3-4 cm átmérõjû golyókat formáztam (lehet ettõl eltérni).
Az elõmelegített sütõben 12-13 percig sütöttem (függ a méretétõl).
- Míg sült, elkészítettem a mázat:
a porcukrot tálkába szórtam és annyi narancslevet facsartam hozzá,
- A megsült mézeskalácsokat még forrón, vékonyan bekentem a mázzal.
A papíron, tepsin hagytam mindaddig, amíg a máz megszáradt.
Megjegyzés
* Próbáltam teljes kiõrlésû rozsliszttel, teljes kiõrlésû tönkölyliszttel, mandulaliszttel.
Mindegy melyiket választjuk.
- A dió helyett készíthetjük mogyoróval vagy mandulával.
- Elkészíthetjük gluténmentesen is. Ebben az esetben hagyjuk el a gabonalisztet
és tegyünk helyette finomra õrölt diót, vagy mandulát, mogyorót, más maglisztet.
- Elkészíthetjük gluténmentesen is. Ebben az esetben hagyjuk el a gabonalisztet
és tegyünk helyette finomra õrölt diót, vagy mandulát, mogyorót, más maglisztet.
- Az aszalt gyümölcsökön is változtathatunk: kísérletezzünk mazsolával, meggyel,
cseresznyével, szárazabb szilvával, amink van, amit szeretünk.
Tartsuk be az arányokat.