Maradékból gyors ebéd, vagy vacsora
sponsored links
A minap elõvettem egy csirkét a fagyasztóból. Ki is olvadt szegény, de valahogy nem volt kedvem vele foglalkozni. Befogtam hát Múzst. A feladat egyszerû volt: sózd meg a csirkét, tegyél a hasába egy kettévágott póréhagymát és sütõzacskóban süsd pirosra. A konyhai felügyeletemet elvárta, de a feladat - meg kell mondjam tökéletes - kivitelezése bizony az õ munkája volt. A csirke mellé salátát és barna kenyeret ettünk.
Miután a szárnyas nem fogyott el kétszerre sem, valami újragondoláson törtem a fejem. Így született meg a következõ étel:
Csirkehúsos zöldséges rizs
sült csirkehús (én egy fél mellet és egy egész combot használtam)
1 csomag újhagyma (a zöldjét is tessék használni szín és íz miatt is)
2 db sárgarépa
1/4 zellergumó
1 ek. olívaolaj
0,5 dl víz
só
1 bögre jázmin rizs puhára fõzve (más is jó, de Nagyláb miatt ezt használtam)
A rizst megfõztem, a zöldségeket megtisztítottam, s a hússal együtt apró kockákra vágtam. Serpenyõben felforrósítottam az olajat, majd rádobtam a zöldségeket a csirke mellett található kocsonyával együtt - ezt érdemes használni, ha nem így, hát kenyérre kenve tessék elfogyasztani! Sóztam, s fedõ alatt pároltam õket. Picit lesütöttem, majd a vízzel felöntöttem a lábosban lévõ finomságokat, s ekkor adtam hozzá a húsdarabokat is. Az a jó, ha a zöldségek nem esnek szét, egy egészen picit még ropognak. Végül az egészet összekevertem a rizzsel.
Nagyon ízletesre sikerült az étel. Szójaszószt azért nem tettem bele, mert Nagylábnak is szántam egy kis adagot belõle, õ pedig azt nem kaphat. Természetesen Önök tehetnek bele, sõt javaslom, variálják kedvükre a zöldségeket, fûszereket. A maradékok igazán kiváló alapanyagot képeznek egy mesterien finom, mégis egyszerû ételhez.
Múzs, Nagyláb és én is bõven jóllaktunk belõle. Próbálják ki!