Marad?khasznos?t?s savany?k?posztal? leves
sponsored links
Abszol?t marad?khasznos?t?s leves, emellett valami isteni finom. Erd?lyben k?sz?tik els?sorban, ?s ahogy olvasgattam a recepteket, ah?ny h?z, annyif?le k?posztal? leves van. Ez most az ?n v?ltozatom.
M?g december elej?n f?ztem f?st?lt cs?lk?t. A lev?t lesz?rtem, zs?rtalan?tottam, ?s eltettem a fagyaszt?ba. ?s k?sz?lt nemr?gen nagyany?m-f?le toros k?poszta is, ?gy a savany? k?poszt?nak a lev?t is megtartottam. (?s milyen j?l tettem...)
Hozz?val?k hat f?re egy 3 literes l?bashoz:
- 1,5 liter f?st?lt sonka- vagy cs?l?kf?z?l?
- 4 dl savany?k?poszta l?
- 1 k?zepes fej v?r?shagyma
- 2 k?zepes-nagyobbacska sz?l s?rgar?pa
- 1 k?zepes sz?l feh?rr?pa
- 3 ev?kan?l olaj vagy 1 p?posabb ev?kan?l zs?r
- 7 dkg rizs
- 40-50 dkg dar?lt sert?sh?s
- 1 gerezd fokhagyma
- s?, frissen ?r?lt bors
- 1 csapott ev?kan?l pirospaprika
- 1 p?pos te?skan?l sz?r?tott csombor (borsikaf?)
Az apr?ra kock?zott v?r?shagym?t, cs?kokra v?gott s?rga- ?s feh?rr?p?t pici s?val megdinszteltem a zsirad?kon, majd fel?nt?ttem a cs?l?kl?vel. Adtam m?g hozz? annyi vizet, amennyivel majdnem tele lett a 3 literes fazekam, ez kb. egy liter volt.
K?zben elk?sz?tettem a kolb?sz ?zes?t?s? gomb?coknak val?t: a dar?lt h?st ?sszekevertem alaposan a z?zott fokhagym?val, s?val, borssal, pirospaprik?val. (?n egy f?l toj?st is adtam hozz?, mert el?z? napr?l maradt a pan?roz?sb?l. De nem sz?ks?ges.) Mikor felforrt a leves, beletettem a sz?r?ben ?tmosott rizst is a l?be, majd ?gy 5 perc m?lva az addigra elk?sz?tett kis h?sgomb?cokat is. Olyan mogyor?n?l nagyobb, de di?n?l kisebb m?ret? gomb?cokat gy?rtottam. M?g f?ztem negyed ?r?t, v?g?l a k?poszta lev?t is hozz?adtam. Hagytam hogy ?jra felforrjon, majd le is z?rtam a l?ngot, k?szen is volt.
Tipp: a s?z?ssal cs?nj?n b?njunk, mert ?ltal?ban a sonka vagy cs?l?k leve is s?s, ?s a k?posztal? is.