Maracujás, fehércsokis torta - a diétás
sponsored links
Fotó: Krumpli Béla
Nem, nem úgy diétás, hogy kevés benne a kalória, sõt. Attól diétás, hogy nincs benne tojás, mert van néhány ismerõsünk, akik nem esztnek ilyen-olyan okok miatt tojást. Mi viszont õket is szeretjük, így ki kellett találnom valami desszertet, amivel nekik kedveskedhetünk. A maracuja-fehércsoki párost kipróbáltuk már a macaronoknál, csak kicsit átvariálni. Az alja a Sajtkukacnál talált mákos-citromos-kamillás tésztából készült.
Mivel tejérzékeny nem volt a csapatban, a tésztába tehéntejet tettem, de rizstejjel is mûködik.
Fotó: Krumpli Béla
Hozzávalók: (18 cm-es tortaformához)
a tésztához:
1 bögre liszt
1,5 ek mák (darálatlanul)
1 citrom
1/4 bögre tej
3 cl kamillatea
1 ek olaj
1/4 tk só
1/2 tk sütõpor
3 ek cukor
1/2 tk fahéj
1/2 tk vanília kivonat
Egy tálban összekeverem a lisztet, a mákszemeket, a sütõport, a vaníliát, a fahéjat és a cukrot. Belereszelem a citrom héját és a levét is belefacsarom. Hozzáöntöm az olajat, a tejet és a kamillateát is, majd jó alaposan összekeverem.
A tésztát kiolajozott formába öntöm, majd elõmelegített ? 180 ?C ? sütõbe tolva 30 percig sütöm. Tûpróba! Rácson teljesen kihûtöm.
a moussehoz
20 dkg fehércsokoládé
2,5 dl tejszín
2 db maracuja
Egy dl tejszínt felforralok, és belekaparom a maracuja belsejét. 4-5 órára félreteszem, majd átszûröm, a maracuját jól kinyomkodom. A tejszínt megint felforralom, beleteszem at apróra tört csokoládét, és felolvasztom. A maradék tejszínt kemény habbá verem, és óvatosan beleforgatom a kihûlt olvasztott csokoládét.
A mousset hûtõbe teszem. Amikor már kicsit megkötött, rákenem a kihûlt tésztára, megformázom, és visszateszem a hûtõbe min. 3-4 órára.