Mangós datolyagolyók (nyers, laktózmentes, gluténmentes, vegán)
sponsored links
A datolyagolyók sláger számba mennek nálunk. Nagyon szeretik a fiúk és mi is. Kiváló tízórai a reggeli turmixunk után (nyári idõszakban mindig turmixszal indítjuk a napot… jön az õszibarack szezon is ihatjuk a kedvenc turmixomat, juhéj!), de kirándulásra, játszótérre is magunkkal vihetjük. Elõnye, hogy a melegben nem kell hozzá bekapcsolni a sütõt, csak az aprítógépbe bedobálunk mindent, aztán jöhet a közös program a gyerekekkel és tetszõleges nagyságú golyókat formázva már készen is vagyunk. Ez most egy mangós változat, cukormentes aszalt mangót használtunk hozzá és mennyei lett.
Mindig azon csodálkozom, hogy a cukormentes aszalványok miért drágábbak, mint a cukrosak, amikor a cukormenteshez semmilyen más élelmiszert nem használnak, csak magát a gyümölcsöt… megaszalják, aztán kész is. A cukroshoz meg pluszban kell fizetni a cukorért és az kevesebbe kerül, mint a cukormentes? Ki érti ezt? Én a cukormentes nagyon finom aszalt mangót a Lehel piacon vettem (kimérve lehet venni). Nagyon finom magában is, de így a datolyagolyóban is isteni.
És néhány szó a datolyáról, mert mindig sokan kérdeztek róla. Én szeretek friss datolyát használni a nyers süteményekhez, meg magában enni is. Friss datolyát be lehet szerezni ázsiai/keleti fûszeres szupermarketekbõl. Ahol nincsen ilyen az online tud rendelni a Biorganiktól vagy a Datolyakirálytól. Ha pedig aszalt datolyát használtok, akkor csakis jó minõségût, amely nincsen glükózsziruppal és fényezõanyaggal (!!!) kezelve. Aszalt datolya esetében érdemes a datolyát felhasználás elõtt egy-két órára hideg vízbe áztatni vagy ha kevesebb az idõnk, akkor 15 percre meleg vízbe. Utána kimagozzuk és már használhatjuk is.
Ja, a fotózás a minimalista stylingot követi… egy egy éves és egy négy éves mellett ezt tudtam kihozni a képekbõl!
- 200 g friss datolya, kimagozva
- 180 g dió és mandula, vegyesen
- 60 g cukormentes aszalt mangó
- 4 evõkanál kókuszreszelék
- 4 evõkanál extra szûz kókuszzsír
- 1 evõkanál mandulavaj
- 1 evõkanál chia mag
- Tegyük robotgépbe a diót, a mandulát, és daráljuk kis darabos állagúra.
- Ekkor adjuk hozzá a kimagozott datolyát és az összes többi alapanyagot.
- Addig dolgoztassuk a robotgépet, amíg a massza enyhén ragacsossá (kissé zsírossá a kókuszzsír miatt) válik (állítsuk le a gépet és ellenõrizzük az állagot).
- Formázzunk golyókat a masszából.
- Zárt dobozban, hûvös helyen, hõtõben 10-12 napig eláll (de addig úgysem fog tartani).