Mangós-currys csirkesaláta - Harmath Csaba vendégreceptje
sponsored links
Fotó/styling: Milutinovits Panka / hello garlic
Harmath Csaba gasztronómiai- és borszakértõ, nagyon kedves barátom. Rendezvényekre õ a catering együttmûködõ partnerem, számos étterem tanácsadója, magazinokban publikál, szakmai berkekben mindenki ismeri, kicsit rettegnek is tõle, mert mindig kendõzetlenül ad hangot a véleményének, ami gyakran ? finoman szólva ? kritikus hangvételû. (Legutóbb a TV Paprikán is szerepelt az egyik fõzõpárbajos mûsorban, ahol a zsüriben ? természetesen ? a fõgonosz szerepét töltötte beJ.)
Szóval, Csabát nagyon szeretem, órákon át tudunk együtt fejben fõzni, számos gasztronómiai élményt éltünk már át együtt. Néha, csak úgy, különösebb alkalom nélkül, hoz nekem ezt-azt. Karácsonykor a legtökéletesebb töltött káposztát, pompás kocsonyát, vagy legutóbb egy adag ?Coronation chicken-t?, amit olyan gusztán mesélt el, hogy biztosan telefonon keresztül is látta, hogy kinéztem a szájából a falatot. Annyira ízlett, hogy elkértem a receptjét, lejegyeztem a kísérõ sztorival együtt, Csaba pedig hozzájárult, hogy megosszam az olvasóimmal. Íme, fogadjátok szeretettel:
? A koronázási csirkesaláta, vagyis ?Coronation chicken? klasszikus brit étel, itthon nem annyira ismerik. A fogást II. Erzsébet koronázási ünnepségére készítették elõször 1953-ban.
Életemben elõször 1985-86 magasságában jártam Londonban, akkor rögtön két hetet töltöttem ott. A patinás Dolphin Square Apartment-ben laktam, amivel szemben volt egy Sainsbury?s, onnan vittem magammal fel az apartmanomba minden este vacsorát. Mindig valami mást, például pálcikás báránybordát, amit elõtte itthon nemigen láttam. Kinéztem a Koronázási csirkét is, de nem ismertem ezt az ételt, láttam, hogy egy mártásos csirke ? így fogtam magam - és felmelegítettem. A majonézes-currys öntetes csirkét. Természetesen valami rettenetes lett, utáltam, utána húsz évig rá sem néztem. Aztán késõbb valahol láttam, hogy ez valójában egy hideg csirkesaláta, és adtam neki még egy esélyt ? hidegen. Kiderült, hogy a világ egyik legfinomabb étele, azóta is az egyik kedvencem. ?
Mangós ? currys csirkesaláta (Coronation chicken)
Harmath Csaba receptje
Hozzávalók (2 kis adag)
1 db csirkemellfilé (kb. 35 dkg, lehetõség szerint jóízû, tanyasi csirke)
3 púpos evõkanál majonéz
1 evõkanál tejföl, vagy joghurt
2 evõkanál mangóchutney
1 evõkanál currypor
2 zöldcitrom reszelt héja és leve
só, bors
A csirkemellet posírozzuk: kb. 3 dl húslevest, vagy bármilyen alaplevet gyöngyözõ forrásig melegítünk, belehelyezzük a csirkemellfilét, majd fedõ alatt, alacsony hõfokon 7-8 percig fõzzük. A lében hagyjuk kihûlni, hogy ne száradjon ki, ízes, szaftos maradjon. Felkockázzuk. Az öntethez összekeverjük a majonézt, a tejfölt, a mangóchutneyt, a curryt, a zöldcitrom reszelt héját és levét, végül sózzuk, borsozzuk. Összeforgatjuk a csirkével. Akkor a legfinomabb, ha egy napot állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. Hidegen tálaljuk.
Csaba néhány kiegészítõ megjegyzése:
- A majonéz ? tejföl arányát ízlés szerint lehet módosítani
- Bármilyen bolti mangóchutneyt használhatunk hozzá, teljesen megfelel pl. a Tesco-ban kapható, piros-fekete dobozos
- Ez egy jó alaprecept, lehet mindenfélével variálni: adhatunk hozzá pl. chilis savanyított citromot, vagy felkockázott friss mangót.
- Remek vendégváró, én is gyakran készíten többszáz fõs nagyrendezvényeimre is.