Mandulás szilvatorta
sponsored links
Végre itt a szilva szezon! Készülhetnek a gombócok, piték, lekvárok és a mennyei sütemények belõle. A hétvégén beszereztem a szilvalekvárhoz valót, de úgy számoltam, hogy egy finom süteményt is biztosan fogok sütni belõle, ezért kicsivel többet vettem. Ez a felséges, igazán szaftos tortácska készült belõle. Egyszerû kevert tészta, mely darált mandulával van ízesítve, dúsítva. A két íz hihetetlenül jól passzol egymáshoz. Kicsit tömörebb a tésztája, de a krémesre sült rengeteg gyümölcs nagyon jól ellensúlyozza ezt. Kiváló desszert a délutáni kávéhoz, de egy csupor tejjel is isteni.
Mandulás szilvatorta
Hozzávalók:
22-23 cm-es tortaformához
tészta:
- 12,5 dkg vaj
- 12,5 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 15 dkg liszt
- 1 csapott tk sütõpor
- 3 tojás
- 10 dkg darált mandula
- csipet só
tetejére:
- 70 dkg szilva
- 3 dkg jégcukor
Elkészítése:
- A sütõt elõmelegítjük 180°C-ra.
- A megmosott, lecsepegtetett szilvát félbevágjuk, kimagozzuk, a félbevágott szemeket hosszában még egyszer félig bevágjuk, így kicsit szétnyílik a szilva, olyan lesz mint a nyuszi füle.
- A vajat a cukrokkal jó habosra kikeverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
- A sütõporral, csipet sóval és darált mandulával elkevert lisztet beleforgatjuk a vajas-tojásos masszába.
- A tésztát vajazott, lisztezett tortaformába simítjuk.
- A tészta tetejét kívülrõl befelé haladva kirakjuk a vágott felével felfelé fordított szilvával.
- Betoljuk a sütõbe, kb 55-60 percig sütjük (tûpróba!)
- A tortát a formában hagyjuk langyosra hûlni, megszórjuk a jégcukorral, majd rácsra téve teljesen kihûtjük.
- Tejszínhabot adhatunk mellé.