Mandulás szilvatorta

2017-09-25

sponsored links













Végre itt a szilva szezon! Készülhetnek a gombócok, piték, lekvárok és a mennyei sütemények belõle. A hétvégén beszereztem a szilvalekvárhoz valót, de úgy számoltam, hogy egy finom süteményt is biztosan fogok sütni belõle, ezért kicsivel többet vettem. Ez a felséges, igazán szaftos tortácska készült belõle. Egyszerû kevert tészta, mely darált mandulával van ízesítve, dúsítva. A két íz hihetetlenül jól passzol egymáshoz. Kicsit tömörebb a tésztája, de a krémesre sült rengeteg gyümölcs nagyon jól ellensúlyozza ezt. Kiváló desszert a délutáni kávéhoz, de egy csupor tejjel is isteni.


Mandulás szilvatorta

Hozzávalók:
22-23 cm-es tortaformához 

tészta:

  • 12,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 15 dkg liszt
  • 1 csapott tk sütõpor
  • 3 tojás
  • 10 dkg darált mandula
  • csipet só

tetejére:

  • 70 dkg szilva
  • 3 dkg jégcukor

Elkészítése:

  1. A sütõt elõmelegítjük 180°C-ra.
  2. A megmosott, lecsepegtetett szilvát félbevágjuk, kimagozzuk, a félbevágott szemeket hosszában még egyszer félig bevágjuk, így kicsit szétnyílik a szilva, olyan lesz mint a nyuszi füle.
  3. A vajat a cukrokkal jó habosra kikeverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
  4. A sütõporral, csipet sóval és darált mandulával elkevert lisztet beleforgatjuk a vajas-tojásos masszába.
  5. A tésztát vajazott, lisztezett tortaformába simítjuk.
  6. A tészta tetejét kívülrõl befelé haladva kirakjuk a vágott felével felfelé fordított szilvával.
  7. Betoljuk a sütõbe, kb 55-60 percig sütjük (tûpróba!)
  8. A tortát a formában hagyjuk langyosra hûlni, megszórjuk a jégcukorral, majd rácsra téve teljesen kihûtjük.
  9. Tejszínhabot adhatunk mellé.









Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2017/09/man...

sponsored links

Keres?s