Mandulás pisztáciás minikuglóf
sponsored links
Azért mini mert sikerült beszereznem a hozzá való picisütõt. Jobban mondva a sütõt szereztem be és aztán a hozzávalókat. Ez nálam elég gyakran elõfordul. Nézd már milyen cuki nyuszifej borsõrlõ, a füleit kell összenyomni és a nyakán jön ki a friss õrölt bors! Vagy az az édi porcelántehén tejkiöntõ, aminek a farkát fogod és a pofáján jön ki a tejecske! De azokért a Matrjoska baba mérõedényekért is meg voltam zavarodva amik itthon nagyon hasznosak mert cup-ban mérnek és olyan szépek hogy inkább a polcon gyönyörködöm bennük... Szóvalmár csupa "praktikus" konyhai tárgy beszerzésén vagyok túl, amiket gyakorló gasztroblogger címen mindenféle lelkiismeret furdalás nélkül kaparintok meg magamnak. Ilyen szerzemény a mini kuglóf forma is, ami ugyeminek ha van muffin sütõm, de legalább össze volt csomagolva a kettõ így hátugye még véletlenül sem tudtam kikerülni hogy megvegyem... De mentségemre legyen mondva ezek a dolgok ugye az étellel és a fõzéssel vannak összefüggésben, vagyis ezek azok amikkel megörvendeztetem a családot vagy a barátokat, akkor meg miért ne férne bele ebbe a nagy boldogságba egy pár extradesign kellék? :)
Nektek is van ...
Mellesleg a kuglóf pofonegyszerû, finom, és végre nem az az uncsi muffin...
Az 1900-as évek végérõl való tipikus kávéházi sütemény, melyet kategorizálni a tésztakészítés módja szerint lehetséges: eszerint megkülönböztetünk kevert élesztõs (itthon ez a legelterjedtebb), sand, illetve kevert tésztás változatokat. Különleges formája nem csak esztétikus, de az üreges csõre a tészta magas nedvességtartalma miatt is szükség van, hiszen így az nagyobb felületen találkozik a forró levegõvel, tehát nagyobb az esély, hogy biztosan átsül majd. (Forrás: www.receptvarazs.hu) Ez mondjuk pont ennél a mini verziónál nem szempont, itt csak imitáljuk a klasszikus nagy formát, úgyhogy ez egyszerûen csak cuki és kész... :)
Hozzávalók a pisztáciás mandulás minikuglófhoz:
- 7 dkg pisztácia
- 10 dkg õrölt mandula
- 10 dkg liszt
- 1 tk. sütõpor
- 18 dkg porcukor
- 5 tojás fehérje
- 18 dkg olvasztott vaj + egy kicsi a forma kikenéséhez
- 1 ek citromhéj
- 0,5dl citromlé
A sütõt elõmelegítjük 180 °C-ra. A pisztáciát finomra aprítjuk, összekeverjük a mandulával, a liszttel, a sütõporral és a porcukorral, majd hozzáadjuk a citromhéjat. Hozzáadjuk a tojásfehérjét és a vajat, és az egészet alaposan összedolgozzuk. A masszát kivajazott kuglófformába öntjük, és 20-25 percig sütjük (tûpróbával ellenõrizzük). A formából kiborítva hagyjuk kihûlni. Tálalás elõtt meglocsoljuk citromlével és megszórjuk porcukorral, vagy leöntjük csokis ill. egyszerû cukormázzal.