Mandulás kávétorta
sponsored links
Sikeresen túléltem a decembert! Gyakorlatilag reggeltõl estig dolgoztam, néha egy-egy nap pihenõvel megtûzve, amikor meg inkább pihentem. Aztán jött a karácsony, amikor is megcsináltam a szokásos 11 rúd bejglimet és az imádott inverz kókuszkockát.
Január 1-tõl meg ismét diétába kezdtem, mert már megint van mit fogni rajtam :)
Amúgy nem tartoztam soha a nyírfacukor/xilit használók táborába. Nekem túl drága, hogy csak úgy elsütögessem. (Igaz, mostanában nem túl gyakran sütök...)
Otthon már próbáltam, anya rendszeresen ilyet vesz. Hiába van ráírva, hogy 1:1 arányban helyettesíthetõ a cukorral, nekem kicsit édesebb. Így egy picivel kevesebbet használok belõle.
Hetedikén lett 25 éves az emberem, torta nélkül pedig nincs születésnap. :) Ezért ilyen kompromisszumos megoldásként xilitbõl sütöttem, hogy azért én is tudjak belõle enni. Hát, azért érzõdik, hogy nem a megszokott nádcukorból készült.
A baromi hosszú leírást nézzétek el nekem, kb. 15 sorral is el tudtam volna intézni, csak akkor nem biztos, hogy mindenki számára érthetõ lenne. :P Így kicsit szájbarágós, de hátha ti is kedvet kaptok hozzá egyszer. Mert amúgy finom. :)
Mandulás kávétorta - 8 szelet, 16-18 cm-es formához
Mandulás piskótalap:
250 ml fehérje (kb. 6-7 tojás), 140 g xilit (165 g nádcukor), 100 g darált mandula, 70 g liszt, 1 kk fahéj
Krémalap:
500 ml tej, 90 g xilit (110 g nádcukor), 60 g keményítõ, 2 nagyobb vagy 3 kisebb tojás sárgája, 1/2 rúd ...