Mandulás - csokis linzervirágok
sponsored links
Úgy tûnik, hogy blogunkon egyre nagyobb gyûjteménye alakul a linzereknek, hiszen egészen eddig 5 féle változatát találhattátok meg nálunk. Ezek mindegyike különbözik egymástól, némelyik jobban, némelyik kevésbé.
Nagyon hasonlít egymáshoz például Andi karácsonyi linzere valamint a keresztmamámtól tanult változat. Viszont küllemre is egészen eltérõek Judit csokis csillagai, keresztanyu mákvirágai és Eszti mandulás linzere.
Közös jellemzõjük - azon túl, hogy mindegyiket imádom - hogy finom vajas tésztából készülnek, amit sütés elõtt hideg helyen kell pihentetni, a kiszaggatott, megsütött feleket valamivel egymáshoz kell ragasztani és jól lezárt dobozban nagyon sokáig elállnak.
Viszont máris itt a hatodik variáció, amit anyukám sütött karácsonyra. Lényeges különbség a többi recepthez képest, hogy itt tejföl is kell a tésztához.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg darált mandula
- 2 tasak vaníliás cukor
- 15 dkg lágy vaj/margarin
- 1 nagy evõkanál tejföl
- 1 tojás sárgája
- 1 citrom reszelt héja
- csipetnyi só
+ ragasztáshoz, díszítéshez:
- baracklekvár
- 5 dkg étcsokoládé vagy tortabevonó
- 2 evõkanál olaj
A tésztához az összes hozzávalót egy nagy tálba öntjük és jól összedolgozzuk, összegyúrjuk. Cipót formálunk belõle és fóliába csomagolva legalább 1 órán keresztül - még jobb egy éjszakán át - a hûtõben pihentetjük.
Ezután lisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk és virágformákat szúrunk ki belõle. Párosan egy telit - egy lyukasat. Sütõpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 10 perc alatt készre sütjük.
Amint kihûltek a linzervirágok, párosával összeragasztgatjuk a baracklekvárral. Egy tálcára szorosan egymás mellé helyezzük.
A csokoládét az olajjal együtt vízgõz felett megolvasztjuk, összevegyítjük. Az olvadt csokival meglocsoljuk, áthúzzuk a linzerek tetejét, körkörös csigavonalakkal vagy egymáshoz képest átlós vonalakkal. Ahogy megszáradt a tetején a csoki, dobozba tesszük a süteményt és jól lezárjuk. Minél tovább hagyjuk a dobozban, annál puhább, omlósabb lesz.
Most már tényleg bajban leszek karácsonykor: a sok finom linzer receptje közül vajon melyiket használjam majd, melyiket süssem meg? Tavaly kicsit túllõttem a célon, amikor háromfélét is készítettem. Igaz, hallottam én már több ismerõsömtõl is a következõ nagy igazságot: linzerbõl sohasem elég. :)
Nagyon hasonlít egymáshoz például Andi karácsonyi linzere valamint a keresztmamámtól tanult változat. Viszont küllemre is egészen eltérõek Judit csokis csillagai, keresztanyu mákvirágai és Eszti mandulás linzere.
Közös jellemzõjük - azon túl, hogy mindegyiket imádom - hogy finom vajas tésztából készülnek, amit sütés elõtt hideg helyen kell pihentetni, a kiszaggatott, megsütött feleket valamivel egymáshoz kell ragasztani és jól lezárt dobozban nagyon sokáig elállnak.
Viszont máris itt a hatodik variáció, amit anyukám sütött karácsonyra. Lényeges különbség a többi recepthez képest, hogy itt tejföl is kell a tésztához.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg darált mandula
- 2 tasak vaníliás cukor
- 15 dkg lágy vaj/margarin
- 1 nagy evõkanál tejföl
- 1 tojás sárgája
- 1 citrom reszelt héja
- csipetnyi só
+ ragasztáshoz, díszítéshez:
- baracklekvár
- 5 dkg étcsokoládé vagy tortabevonó
- 2 evõkanál olaj
A tésztához az összes hozzávalót egy nagy tálba öntjük és jól összedolgozzuk, összegyúrjuk. Cipót formálunk belõle és fóliába csomagolva legalább 1 órán keresztül - még jobb egy éjszakán át - a hûtõben pihentetjük.
Ezután lisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk és virágformákat szúrunk ki belõle. Párosan egy telit - egy lyukasat. Sütõpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 10 perc alatt készre sütjük.
Amint kihûltek a linzervirágok, párosával összeragasztgatjuk a baracklekvárral. Egy tálcára szorosan egymás mellé helyezzük.
A csokoládét az olajjal együtt vízgõz felett megolvasztjuk, összevegyítjük. Az olvadt csokival meglocsoljuk, áthúzzuk a linzerek tetejét, körkörös csigavonalakkal vagy egymáshoz képest átlós vonalakkal. Ahogy megszáradt a tetején a csoki, dobozba tesszük a süteményt és jól lezárjuk. Minél tovább hagyjuk a dobozban, annál puhább, omlósabb lesz.
Most már tényleg bajban leszek karácsonykor: a sok finom linzer receptje közül vajon melyiket használjam majd, melyiket süssem meg? Tavaly kicsit túllõttem a célon, amikor háromfélét is készítettem. Igaz, hallottam én már több ismerõsömtõl is a következõ nagy igazságot: linzerbõl sohasem elég. :)