Mandulás-csokis keksz
sponsored links
Néhány nappal ezelõtt a Tschiboban (itt) nézelõdtem és megakadt a szemem egy szép, karácsonyi süteményes formán. Egész pontosan, szilikon keksz forma volt. Elõször arra gondoltam, hogy megpróbálok csokit készíteni benne, aztán eszembe jutott a VKF. 60. játék ahol a háziasszony - Bonbon Mánia (itt) - nagyon ötletesen, arra kérte a játékban résztvevõket, hogy kekszet készítsenek és díszítsék azt kedvük szerint.
Ez a süti forma olyan, hogy csak az egyik oldala lesz díszített a keksznek, így én a másik, vagyis a sima felét olvasztott csokival bevontam és megszórtam mandula forgáccsal. Valójában nem kellett hozzá nagy fantázia, de néha az egyszerû megoldás bizonyul a legjobbnak...
Azt a receptet készítettem el, amit a formához mellékelten kaptam. Nagyon finom, ropogós keksz készült, jól zárható dobozban napokig eltartható, friss marad.
Hozzávalók: 36 darabhoz (nekem csak 33 db lett)
- 90 gr puha vaj
- 100 gr cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tojás
- 3/4 cs. mézeskalács fûszerkeverék
- 1 csipet só
- néhány csepp keserû mandulaolaj (én ezt kihagytam)
- fél kezeletlen citrom héja
- 1 teás kan. rum
- 225 gr liszt
- 25 gr étkezési keményítõ
- mandulaszirom
- 10 dkg 70 % Lindt étcsokoládé (8 db keksz bevonásához volt elegendõ)
Készítés:
A fél citrom héját lereszeltem. A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kevertem. Apránként belekevertem a tojást, a fûszereket és a rumot. A lisztet és a keményítõt átszitáltam és összekevertem és több részletben hozzáadtam a masszához. Végül alaposan átkevertem.
A tésztát letakartam mûanyag fóliával és hûtõbe tettem egy napra.
Másnap a sütõt elõmelegítettem (180 fok)
A formát kevés liszttel megszórtam és megtöltöttem tésztával, majd szépen lesimítottam mindegyik keksz hátulját.
Az elõmelegített sütõben 8 percig sütöttem.
Néhány percig hagytam hûlni és kiemeltem a szép, hibátlan kekszeket a formából.
Amíg teljesen kihûlt a süti a csokit felolvasztottam, csokiolvasztó gépben, de lehet víz-gõz fölött is, kb.3/4 ev. kan. csokit kanalaztam a keksz sima felére, óvatosan elterítettem és mandulaforgáccsal megszórtam. Miután a csoki megszilárdult, dobozba tettem.
Kiváló gasztroajándék lesz belõle.