Mandulás almás pite
sponsored links
Gondolom, nem titok, hogy imádom az almás sütiket. A blogon, ha jól számolom, ez lesz a 33. almás süti (az almatortaversenynél gyûjtjük õket), és akkor még ott vannak az elfelejtettek. És nem vagyok grafomán, általában minden 3. almás cucc lesz megörökítve, a közteseket titkolom. Gyerekkoromban anyukám nemigen kísérletezett újfajta sütikkel, gondolom, nem sok kedve volt hozzá a napi nyolc órás munka meg a háztartás meg persze két neveletlen gyermeke mellett. Szóval pár darabból állt a repertoár, volt ugye a karácsonyi diós és mákos bejgli (egyiket sem ettem meg), a húsvéti mazsolás kalács (azt igen), hájas tészta dióval és lekvárral (a lekváros jöhetett), aztán zsíros tésztából is kis félbehajtott kiflik, meg persze palacsinta, fánk, csörege. A bonyolultak közül a nõi szeszély. Isteni sajtos pogácsa, az már volt itt a blogon. Hát más nem is jut eszembe. Ja, húsvétkor még voltak azok a jó falusi torták, kakaós és citromos vajkrémmel. Amikor már nagyobbak voltunk, és több ideje volt, jöttek még a kelt tészták, lekváros bukta, még késõbb kakaóscsiga-tenger a kedvenc unokaöcsinek (anyukámnak ugye unokának). És volt még a sztenderd almás pite, télen, nyáron, mondjuk minden második vasárnap biztos lehetett az ember, hogy a sütik helyen, a kredenc hosszú ajtaját kinyitva, a középsõ polcon ott lesz egy szép, kerek üvegtálon (emlékeztek még rá milyen cukik voltak?) ott lesz az almás süti. Anyukám nem cifrázta, gyakorlatilag mindig ugyanaz volt, alul-felül viszonylag vastag, élesztõs omlós tészta, közte nem túl vastag reszelt alma. Tetején porcukor. Biztos ez munkál a tudatom mélyén, ezért sütök mindig almásat. Persze játszik azért a praktikum is, mivel úgy dobja magát, alma mindig van otthon, de egyébként is amióta Tésa megvan, tele a spájz meg a fagyasztó bioalmával, ami alapvetõen sütibe jó. Szóval meglehetõsen kéznél van, hála istennek. Én meg jókat játszom vele. Ez most tényleg szupergyors változat.
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt ...