Mandulás almatorta

2014-06-04

sponsored links

Mondtam már, hogy minden egyes alkalommal a csapdájába esek az almának, megveszem, aztán szépen lassan megromlanak a tálon. Nincs mit tenni. Imádom a tulajdonságait, biztosan távol tartja a doktort, de nekem nem megy a fogyasztása. Nemrégiben is, mikor diétára adtam a fejem, újból (haha) vettem egy nagy zsák almát. Még zöldek voltak. Azt szeretem, mert savanykás. Aztán a nagy várakozásban szépen besárgultak. Azt már nem szeretem. 
Mielõtt mind a kukában végezte volna, nekifutottam ennek az almatortának, amihez az izgalmat számomra a mandula adta.


Elég egy fakanál hozzá, mindössze a tojásfehérjék felveréséhez kellett egy kis habverés - géppel.

Hozzávalók:

100 g hámozott mandula
200 g tönkölyliszt (simaliszt is jó)
150 g tej
80 g vaj
1/2 csomag sütõpor
4 alma
150 g cukor
csipet só
kevés vaj és kenyérmorzsa a forma kikenéséhez

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral elkeverjük, a tojások fehérjét csipet sóval keményedésig verjük.
(Nekem 40 g cukrom volt csak, az is barna, annyival készült a torta és finom lett. Kezdjünk leszokni a sok cukorról!!!)
A cukros tojáshoz keverjük a sütõporral elkevert lisztet.
A tejet a vajjal felmelegítjük, míg a vaj el nem olvad, majd a tésztához keverjük.
A mandulát durvára aprítjuk, ennek 2/3-át szintén a tésztához adjuk, végül óvatos mozdulatokkal a tojások fehérjét is belekeverjük a masszába, ami elég ragacsos valaminek fog tûnni. Nem megijedni, így kell ennek lennie.

Az almákat meghámozzuk, ha van az a bizonyos szerszámunk, amivel az almák belsejét ki tudjuk vágni, használjuk, ha nem, félbevágjuk, majd kivájjuk a magvas részt, és vékony szeletekre vágjuk. 
A sütõt elõmelegítjük 180 C-ra.
A tortaformát kivajazzuk, kenyérmorzsával alaposan megszórjuk, majd a tészta felét beleöntjük. Ezen szépen elrendezzük az alma felét, még egy réteg tészta, és végül a maradék alma szépen elrendezve.
Rászórjuk a megmaradt mandulát és a forró sütõbe toljuk 45 percre.

A végeredmény ez a finom kenyérszerûség, ami a kevés cukornak köszönhetõen nem édes. Az alma nem áztatta el a tésztát, felül szépen kiszáradt, majdnem almachips lett belõle, a mandula pedig...na, ezért szeretem én annyira. Megpirult, és megváltoztatta az ízét. Így kell ezt csinálni.






Sok sikert hozzá!




Folytats a blogon ... cheffeleseg.blogspot.com/2014/06/mand...

sponsored links

Keres?s