Mandulavajas húspogácsa pikáns krumplisalátával

2014-06-25

sponsored links


Nem mondom, hogy egy gyorsan elkészíthetõ, egészséges kategória, ilyen fajta ételt éppen ezért nagyon ritkán készítek. A gyermekek kedvéért sütöttem fasírtot, mert említették a minap. Aztán kicsit feltúrbóztam az ételt ezzel-azzal :) Nagyon finom lett, szerették.

Hozzávalók:

A húspogácsához:

  • 50 dkg sertéscomb
  • 7,5 dkg füstölt szalonna
  • 1 zsemle
  • 1 tojás
  • 2 zöldhagyma (vagy két fej hagyma)
  • 1 piros színû paprika
  • 3-4 evõkanál tej
  • 6 evõkanál olaj 
  • 2 cikk fokhagyma
  • 1 teáskanál mustár
  • só, õrölt bors
A krumplisalátához:
  • 75 dkg újkrumpli
  • 2 tojás
  • 1 zöldhagyma
  • 1 lédús alma
  • 1/4 liter zöldségalaplé (vagy víz és ételízesítõ)
  • 2-3 evõkanál balzsamecet
  • 3 evõkanál olívaolaj
  • 1 kis csokor metélõhagyma (snidling)
  • 1 teáskanál mustár
  • só, õrölt bors
  • kevés zöldsaláta a tálaláshoz
A mandulás vajhoz:
  • 5 dkg vaj
  • 3-4 evõkanál mandula

Elkészítése:

  • A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és enyhén sós ívzben megfõzzük. Leszûrjük, hûlni hagyjuk.
  • A tojást keményre fõzzük, a zsemlét a tejbe beáztatjuk.
  • Karikára vágjuk a hagymát (szárastól),  felfõzzük az alaplében, hûlni hagyjuk. 
  • Nem túl vékony karikára vágjuk a krumplit, egy tálba helyezzük, megsózzuk, olajjal meglocsoljuk, és õrölt borssal megszórjuk. A hagymás léhez kavarjuk a mustárt, a balzsamecetet, majd a krumplira öntjük. A megmosott, apróra vágott almát is beletesszük, és óvatosan összeforgatjuk. Apróra vágott metélõhagymával megszórjuk, illetve ha szükséges, megsózzuk.
  • Egy serpenyõben 1 evõkanál olajon megpirítjuk a kockára vágott szalonnát és fokhagymát, a karikára vágott hagymával. A paprikát megmossuk.
  • Ezután húsörlõvel ledaráljuk a húst, a hagymás szalonnát, a tejbe áztatott zsemlét, a paprikát, majd a masszához adjuk a nyers tojást, mustárt, sót, borsot, és kézzel alaposan összegyúrjuk.
  • Húspogácsákat formázunk, és 4 evõkanálnyi forró olajon, egy serpenyõben szép pirosra sütjük, majd kiszedjük.
  • A vajat egy serpenyõben felforrósítjuk, és enyhén megpirítjuk rajta az apróra tört mandulát.
  • Tálalás: egy tányérra szedünk húspogácsát, meglocsoljuk mandulás vajjal, mellé helyezünk a krumplisalátából, a tetejére pedig szeletekre vágott fõtt tojást és zöld salátát helyezünk.

Folytats a blogon ... gergelyne.blogspot.com/2014/06/mandul...

sponsored links

Keres?s