Mandulavajas húspogácsa pikáns krumplisalátával
sponsored links
Nem mondom, hogy egy gyorsan elkészíthetõ, egészséges kategória, ilyen fajta ételt éppen ezért nagyon ritkán készítek. A gyermekek kedvéért sütöttem fasírtot, mert említették a minap. Aztán kicsit feltúrbóztam az ételt ezzel-azzal :) Nagyon finom lett, szerették.
Hozzávalók:
A húspogácsához:
- 50 dkg sertéscomb
- 7,5 dkg füstölt szalonna
- 1 zsemle
- 1 tojás
- 2 zöldhagyma (vagy két fej hagyma)
- 1 piros színû paprika
- 3-4 evõkanál tej
- 6 evõkanál olaj
- 2 cikk fokhagyma
- 1 teáskanál mustár
- só, õrölt bors
A krumplisalátához:
- 75 dkg újkrumpli
- 2 tojás
- 1 zöldhagyma
- 1 lédús alma
- 1/4 liter zöldségalaplé (vagy víz és ételízesítõ)
- 2-3 evõkanál balzsamecet
- 3 evõkanál olívaolaj
- 1 kis csokor metélõhagyma (snidling)
- 1 teáskanál mustár
- só, õrölt bors
- kevés zöldsaláta a tálaláshoz
A mandulás vajhoz:
- 5 dkg vaj
- 3-4 evõkanál mandula
Elkészítése:
- A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és enyhén sós ívzben megfõzzük. Leszûrjük, hûlni hagyjuk.
- A tojást keményre fõzzük, a zsemlét a tejbe beáztatjuk.
- Karikára vágjuk a hagymát (szárastól), felfõzzük az alaplében, hûlni hagyjuk.
- Nem túl vékony karikára vágjuk a krumplit, egy tálba helyezzük, megsózzuk, olajjal meglocsoljuk, és õrölt borssal megszórjuk. A hagymás léhez kavarjuk a mustárt, a balzsamecetet, majd a krumplira öntjük. A megmosott, apróra vágott almát is beletesszük, és óvatosan összeforgatjuk. Apróra vágott metélõhagymával megszórjuk, illetve ha szükséges, megsózzuk.
- Egy serpenyõben 1 evõkanál olajon megpirítjuk a kockára vágott szalonnát és fokhagymát, a karikára vágott hagymával. A paprikát megmossuk.
- Ezután húsörlõvel ledaráljuk a húst, a hagymás szalonnát, a tejbe áztatott zsemlét, a paprikát, majd a masszához adjuk a nyers tojást, mustárt, sót, borsot, és kézzel alaposan összegyúrjuk.
- Húspogácsákat formázunk, és 4 evõkanálnyi forró olajon, egy serpenyõben szép pirosra sütjük, majd kiszedjük.
- A vajat egy serpenyõben felforrósítjuk, és enyhén megpirítjuk rajta az apróra tört mandulát.
- Tálalás: egy tányérra szedünk húspogácsát, meglocsoljuk mandulás vajjal, mellé helyezünk a krumplisalátából, a tetejére pedig szeletekre vágott fõtt tojást és zöld salátát helyezünk.