Mandulatej és mandulasajt

2017-11-09

sponsored links

A legegyszerûbb és leggyorsabb étel-ital kombináció, amit el tudok képzelni akkor, ha egyébként már van valamilyen zöldségféle elkészítve, saláta vagy valamilyen köret.
Igen, ezt ajánlom, ha fel szeretnéd dobni a salátád, vagy csak felvágsz néhány szem paradicsomot, újhagymát hozzá... és készen is van a fantasztikus fõétel.

Elõször is, mandula kell hozzá, ebbõl van kétféle. Van a blansírozott és a héjas.
blansírozott mandula

héjas mandula
Mindkettõ jó, de:
- a blansírozott mandula már nem nyers. Levették a héját, de ez a mûvelet nagyüzemi környezetben hõkezeléssel jár, így bár a blansírozott mandulát azonnal fel tudod használni, tudd, hogy ez így már nem nyers. Igaz, hogy tele van rengeteg ásványi anyaggal, vitaminnal, vagyis nem kell ezt a változatot azonnal elvetni, én szoktam ilyen mandulát is vásárolni, és ha nincs idõm elõkészíteni a héjas mandulát, akkor ezt használom.
- a héjas mandula az igazi. Ez nyers, és ha hazai a forrásod, akkor még jobb. Ezzel viszont munka van. Legalább 12 órára be kell áztatni, közben lehet az áztató vizet cserélgetni, hogy minél tisztább legyen. Hogy erre miért van szükség? Azért, hogy az enzimek feléledjenek, az enzimgátlók lebomoljanak, azért, hogy az alvó magból élõ legyen! Most ennél a receptnél nem jó, ha a héja rajta marad, ezért az áztatás után leülünk egy csendes helyre, és egyenként eltávolítjuk minden egyes mandula darab héját. Igen, jól látod... meg lehet kérni a család többi tagját, vagy át lehet hívni a szomszédot, ugyanis társaságban gyorsabban megy az idõ, és ha többen csináljátok, hamarabb készen is van. Ha ezzel készen vagy, akkor az áztatott-meghámozott mandula készen áll arra, hogy mandulatejet, illetve mandula sajtot készítsünk belõle.

Mandulatej 
Hozzávalók:
20 dkg mandula (blansírozott vagy beáztatott, lehéjazott)
1,6 liter víz
ízlés szerint édesítés (méz vagy bármilyen természetes édesítõszer)
ízlés szerint ízesítés (vanília, vagy fahéj, vagy esetleg kakaópor)

Turmixgépbe tesszük a mandulát és a víz felével simára turmixoljuk. Nincs szükség drága tejkészítõ masinára... Ha ezzel megvagyunk, hozzáöntjük a víz másik felét, elkeverjük, és egy nagyon finom nylon szûrõzsákon átszûrjük. (ha nincs ilyen zsákunk, akkor egy nylon zokni, harisnya is megteszi) Átszûrjük, kinyomkodjuk, mindaddig, amíg a pép olyan száraz nem lesz, hogy abból már alig lehet folyadékot kinyerni.
Vagyis: ezzel a mûvelettel kettéválasztottuk a folyadékot a mandula rostjától. A fehér folyadék egy kifejezetten mandula ízû, tejszerû ital lesz, amit visszatehetünk a turmixgépbe, és hozzáturmixolhatjuk az édesítõ-, illetve az ízesítõ anyagokat.
Mandulatej

A visszamaradt pép lesz a mandulasajt alapja.
És itt jön az, hogy miért is kellett a mandula héját lehúzni, hát azért, hogy ez a sajt szép tiszta fehér legyen. Ha nem szeretnéd felhasználni a pépet mandulasajt készítéshez, akkor nem feltétlen szükséges lehéjazni (de beáztatni igen)

mandulapép, ami a tejkészítés során visszamarad
Az így visszamaradt mandulapép sokoldalúan felhasználható, pizza alapba, fasírtba, édességbe tehetõ, és készíthetõ belõle fincsi sajt.

Mandulasajt 
Hozzávalók:
kb 20 dkg mandulapép (a tejkészítésnél megmaradt pép)
2 evõkanál sörélesztõ pehely,
2 mokkáskanál só
1-2 evõkanál friss citromlé
1 evõkanál utifûmaghéj

Az elkészítése nagyon egyszerû: minden összetevõt elkeverünk, lehetõleg simára. Ha nagyon száraz lenne (a tejkészítésnél túl jók voltunk), akkor egy kis mandulatejet vagy vizet lehet még hozzátenni.
A sörélesztõ pehely adja meg a sajt ízét, az utifûmaghéj pedig az állagról gondoskodik.

Ez a sajt alaprecept.
Ezt lehet variálni nagyon sokféleképpen, füstös fûszerpaprikával, céklával, curryvel, algával lehet ízesíteni, színezni, kinek milyen kedve van épp.
Ezt a sajtot lehet enni csak úgy magában, golyókat lehet belõle formázni, cukkinibe lehet tölteni, tortába lehet belõle tenni egy réteget, és még sorolhatnám.

vegamix-szel megszórva, friss zöld fûszerekkel 

Pirospaprikával megszórva, friss zöld fûszerekkel 

Színes fûszerekkel megszínezve, golyókat formázva

Színes sajtgolyók salátával 

A mandulasajt cukkini tekercsben 

A mandulasajt zöldségtortában 
sok sikert és jó étvágyat hozzá :)






Folytats a blogon ... gittarawfood.blogspot.com/2017/11/man...

sponsored links

Keres?s