Mandulatej
sponsored links
Mandulatejet elõször készítek, de rögtön megszerettem. Kellemes, bársonyos állagú, igen finom ízû.
Bár költségesnek mondható, mégis úgy gondolom, hogy megér egy kis plusz kiadást, meg fáradtságot, mert a mandulatejnek rengeteg hasznos elõnye van.
A tehéntejet ugyan nem helyettesítheti, de jó hatással van a szívre (egészséges zsírokat tartalmaz), a csontokra, kitûnõ szépítõszere a bõrnek. Nem tartalmaz sok szénhidrátot, így alig van hatással a vércukorszintre, és ideális választás fogyókúra, illetve súlymegõrzés céljából. Ezen kívül pedig számos más pozitív hatása is van.
Rengeteg jótékony hatása miatt érdemes hát fogyasztani, az elkészítése pedig se nem nehéz, se nem idõigényes.
Hozzávalók:
- 20 dkg mandula
- 4,5 dl víz
Elkészítése:
- Este a madnulát héjastól egy edénybe tesszük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.
- Másnap felforraljuk, majd a mandulát egy tiszta konyharuhára borítjuk. Összesúrolgatjuk, így a héja könnyedén leválik.
- A héjatlan mandulát turmixgépbe tesszük, hozzáadunk kb 4,5 dl vizet, és összeturmixoljuk.
- Ezután a pépet vászonba öntjük, edény fölé helyezzük, és alaposan kicsavarjuk, a levét (vagyis a mandulatejet) felfogjuk.
- Hûtõszekrényben tároljuk, de hogy pontosan meddig áll el, azt sajnos nem tudom, mi még másnap elfogyasztottuk.