Mandulasajt sörélesztõ pehellyel, utifûmaghéjjal
sponsored links
Többféleképpen lehet mandulasajtot készíteni, már itt a blogon is van egy pár recept.
Ez most egy olyan recept, ami lágy, mégis jó a tartása, lehet vágni, szeletelni. A krémességét a mandula finom rostjai adják, ha rajta hagyod a mandulán a héját, akkor kicsit barnás lesz a színe, az ízén nem változtat.
Hozzávalók:
20 dkg mandula (beáztatott vagy blansírozott)
8 dl tisztított víz
2 evõkanál hidegen sajtolt oliva olaj
1 evõkanál sörélesztõ pehely (ez adja meg a sajtos ízt)
1 evõkanál utifûmaghéj
1 teáskanál só (kóstold, és sózd ízlés szerint)
1-2 evõkanál citromlé
Elkészítés: A mandulát elõször 4 dl vízzel turmixgépbe tesszük, és simára turmixoljuk. Felöntjük a maradék 4 dl vízzel, és átturmixoljuk még egyszer. Szûrõzsákkal átszûrjük. (tulajdonképpen azt is írhattam volna, hogy készítsünk 20 dkg mandulából mandulatejet, amit igyunk meg.)
Annyit hozzátennék, hogy amikor mandulatejet készítünk, akkor a szûrõzsákkal a mandulamasszát jól kinyomkodjuk, hogy minél több folyadékot tudjunk kipréselni belõle, és hogy a visszamaradó pép minél szárazabb legyen. Nos? most itt ebben az esetben inkább hagyjunk egy kis nedvességet a pépben, ne legyen teljesen száraz. Ha régebben eltett mandulapépet veszünk elõ, és azt használjuk, akkor 2-3 evõkanál mandulatejjel lágyítsuk vissza, hogy könnyebb legyen keverni, és szebb legyen a sajt állaga.
A visszamaradt péphez keverjük hozzá a többi hozzávalót. Borítsuk formákba, és tegyük hûtõszekrénybe. Tálalás elõtt vágjuk kockára. Hidegen 2-3 napig eláll.
ha kockára vágjuk, salátához keverhetjük |
Ez most egy olyan recept, ami lágy, mégis jó a tartása, lehet vágni, szeletelni. A krémességét a mandula finom rostjai adják, ha rajta hagyod a mandulán a héját, akkor kicsit barnás lesz a színe, az ízén nem változtat.
Hozzávalók:
20 dkg mandula (beáztatott vagy blansírozott)
8 dl tisztított víz
2 evõkanál hidegen sajtolt oliva olaj
1 evõkanál sörélesztõ pehely (ez adja meg a sajtos ízt)
1 evõkanál utifûmaghéj
1 teáskanál só (kóstold, és sózd ízlés szerint)
1-2 evõkanál citromlé
Elkészítés: A mandulát elõször 4 dl vízzel turmixgépbe tesszük, és simára turmixoljuk. Felöntjük a maradék 4 dl vízzel, és átturmixoljuk még egyszer. Szûrõzsákkal átszûrjük. (tulajdonképpen azt is írhattam volna, hogy készítsünk 20 dkg mandulából mandulatejet, amit igyunk meg.)
felvágva |
Annyit hozzátennék, hogy amikor mandulatejet készítünk, akkor a szûrõzsákkal a mandulamasszát jól kinyomkodjuk, hogy minél több folyadékot tudjunk kipréselni belõle, és hogy a visszamaradó pép minél szárazabb legyen. Nos? most itt ebben az esetben inkább hagyjunk egy kis nedvességet a pépben, ne legyen teljesen száraz. Ha régebben eltett mandulapépet veszünk elõ, és azt használjuk, akkor 2-3 evõkanál mandulatejjel lágyítsuk vissza, hogy könnyebb legyen keverni, és szebb legyen a sajt állaga.
A visszamaradt péphez keverjük hozzá a többi hozzávalót. Borítsuk formákba, és tegyük hûtõszekrénybe. Tálalás elõtt vágjuk kockára. Hidegen 2-3 napig eláll.