Mandulapuding narancsízzel csokiágyon
sponsored links
Azért csokiágyon, mert így legalább meg kell olvasztani a csokit és a tál alján maradtat ujjal ki lehet eszegetni, mégse menjen kárba?A mandulapuding pedig azért készült, mert a Barozzi torta készítésekor nem használtam fel minden mandulát. A mandula egyébként rózsaféle, a legközelebbi rokonai az õszibarack, a szilva és a kajszi.
A legrégebb óta ismert gyümölcs, (melynek vadon termõ fajtája mérgezõ) Közép-Ázsiából a ?selyemúton? került mediterrán vidékre. A háziasított fajtát már a bronzkorban ismerték, Tutanhamon fáraó sírjában is találtak mandulát, amely valószínûleg olasz vidékrõl származott. Görögországból Szicíliába a fõníciaiak vitték, ezért sokáig ?noce greca?-nak, azaz görög diónak hívták. Már az antik írásokban is szerepel. A középkorban gyakran a liszt szó mandulalisztet jelentett, a cukrozott mandula pedig becses ajándéknak számított.
A mandulaliszt bõrtisztító, míg az olaj természetes bõrápoló, tisztít és puhít, ezért gyerkõceimnek is ez került mindig a fürdõvizébe. Az édesmandula csökkenti a koleszterinszintet, a magas vérnyomást, megakadályozza a vércukorszint gyors emelkedését, elhízás ellen is hatásos. Természetes olajtartalma megelõzi az érendszeri problémákat, rostokban gazdag. A népi gyógyászat szerint napi 5-10 szem mandula rendben tartja a szívet. A mandulatej kiváló alternatíva a tejérzékenyeknek és a vegetáriánusoknak. A benne rejlõ kalcium és vas megelõzi a vérszegénységet és a csontritkulást. Segíti a sportolók regenerelódását: magas a fehérjetartalma, sok benne a magnézium, foszfor, réz, cink, kálium, E és B1, B2 vitamin. Vizsgálják rákellenes ...