Mandulamag
sponsored links
KarĂĄcsony közeledtĂ©vel hozok nĂ©hĂĄny aprĂłsĂŒtemĂ©nyt, amik eddig mĂ©g nem kerĂŒltek fel a blogba. Egyik kedvencem ez a pepecselĂ”s aprĂłsĂŒtemĂ©ny. EgyszerĂ» elkĂ©szĂteni, az idĂ”igĂ©nyes rĂ©sze igazĂĄbĂłl a tĂ©szta formĂĄkba nyomkodĂĄsa. Olvastam több helyen, hogy elmossĂĄk sĂŒtĂ©s közben a formĂĄkat, Ă©s hĂĄromszorra sĂŒtnek meg egy adagot. EbbĂ”l kiindulva pĂĄr darab helyett 60 db kis diĂł formĂĄt vĂĄsĂĄroltam ehhez a sĂŒtihez. SĂŒtĂ©s közben Ă©n bizony nem mosogatok, a vĂ©gĂ©n meg Ășgyis kell. SzerencsĂ©sebbek helyett mindezt elvĂ©gzi a mosogatĂłgĂ©p. :)
Hozzåvalók 46 darabhoz (23 db összeragasztås utån):
A tésztåhoz:
25 dkg teljes kiÔrlésû tönkölyliszt
15 dkg darĂĄlt diĂł vagy mandula
20 dkg vaj
3 evÔkanål holland kakaópor (cukrozatlan)
3 dkg PorXukor
A krémhez:
3 tojĂĄs sĂĄrgĂĄja
1 csapott evÔkanål teljes kiÔrlésû tönkölyliszt
1 dl (kĂłkusz)tej
15 dkg vaj
zöld mandulaaroma
A lisztet, diĂłt/mandulĂĄt, porcukrot, kakaĂłt összekeverem, elmorzsolom benne a vajat, Ă©s összegyĂșrom. A vĂ©konyan kivajazott formĂĄkba nyomkodom a tĂ©sztĂĄt, a formĂĄk peremĂ©n kĂ©ssel levĂĄgom a felesleges tĂ©sztĂĄt, Tepsibe rakosgatom a formĂĄkat, Ă©s elĂ”melegĂtett,180 fokos sĂŒtĂ”ben 10 perc alatt kĂ©szre sĂŒtöm a tĂ©sztĂĄt.
A krémhez a tojåssårgåkat a liszttel és a cukorral simåra keverem, hozzåadom a tejet, és kézi habverÔvel folyamatosan keverve sûrûre fÔzöm. (Kis långon.)
A vajat kihabosĂtom robotgĂ©ppel, a kihĂ»lt krĂ©mbe keverem, ismĂ©t a gĂ©ppel keverem krĂ©mesre, aztĂĄn hozzĂĄadom a mandulaaromĂĄt. A mennyisĂ©ge attĂłl fĂŒgg, milyen zöld ĂĄrnyalatot szeretnĂ©k elĂ©rni. SötĂ©tebbhez több aroma szĂŒksĂ©ges.
A formĂĄkbĂłl kiĂŒtögetem a tĂ©sztĂĄt, egyszerĂ»en a pulthoz koppintom Ă”ket a fĂ©mes rĂ©szĂŒkkel felfelĂ©, 1x-2x, Ăgy a tĂ©szta simĂĄn kiesik belĂ”lĂŒk. KettĂ”t-kettĂ”t összeragasztok a krĂ©mmel.
TĂĄlra tĂ©ve folpack alatt, vagy fĂ©m sĂŒtemĂ©nyes dobozban sĂŒtĂ”papĂros rĂ©tegek között elĂĄll pĂĄr napig.