Mandula latte (tejeskávé mandulatejbõl)
sponsored links
Azoknak ajánlom ezt az italt, akik elsõsorban a mandula ízére vágynak, megfûszerezve egy csepp kávéval. Lehûtve az igazi.
Hozzávalók: 4 pohár kávéhoz
15 dkg mandula
8 dl tisztított víz
1 evõkanál rizsszirup (vagy bármilyen természetes édesítõszer)
2 teáskanál bio arabica instant kávé + 1 dl víz
mandula latte kakaóporral megszórva |
15 dkg mandula
8 dl tisztított víz
1 evõkanál rizsszirup (vagy bármilyen természetes édesítõszer)
2 teáskanál bio arabica instant kávé + 1 dl víz
Elõkészítés: a mandulát áztassuk be kb 6 órára. A héját nem kell lehúzni. Ha blansírozott mandulánk van, azt nem kell beáztatni. Az 1 dl vizet felforraljuk és feloldjuk benne a kávét, szobahõmérsékletre hûtjük.
Elkészítés: a mandulát turmixoljuk simára kevés vízzel. Épp csak annyi vizet tegyünk hozzá, hogy a turmixgép jól vigye, csak így tudjuk elérni, hogy a magokat feltörje a gép. Ha tejszerû, sima állagú a massza, akkor hozzáöntjük a többi vizet is, még egyszer pörgetünk rajta egyet a géppel. Szûrõzsákon átszûrjük, és a leszûrt levet visszatöltjük a turmixgépbe. Hozzáadjuk az édesítõszert és a forró vízben feloldott kávét. Még egyszer átturmixoljuk.
Ha sokáig pörgetjük nagy teljesítményû turmixgéppel, akkor azt vesszük észre, hogy a súrlódástól az ital felmelegszik. Vigyázzunk az enzimvédõ hõmérsékletre (45 C fok), ennél tovább ne hagyjuk melegedni a tejet. De egy langyos mandulatejes kávé? a nap bármely szakában jól fog esni.
A másik lehetõség, hogy ezt az italt jól lehûtjük, és hidegen tálaljuk. Nyáron jégkockával, szívószállal finom üdítõ ital.
A visszamaradt pépet sokoldalúan fel tudjuk használni, hamarosan jön a pizza alap...
Ha nem használjuk fel azonnal, akkor tegyük nylon zacskóba, írjuk rá a dátumot, és tegyük be a fagyasztóba. Kiolvasztva bármikor felhasználható mandulasajt, sajtkrém, vagy pizza alap készítéséhez.