Mandarinlekvár
sponsored links
A 18. század a narancs és citrom tündöklésének idõszaka. Ám a századforduló után hamarosan - ha csak rövid idõre is - új különlegesség keltette fel a kor érdeklõdését. Ez a növény a mandarin volt. Kína õsi növényének elsõ példánya 1828-ban érkezett Olaszországba. A legfinomabb citromféle azonban nem vált gyorsan közismertté. A mandarin Délkelet-Ázsiában honos, Fülöp-szigeteken és Délkelet-Ázsiában vadon élõ növény. A Földközi-tenger térségében, az USA déli részén és Közép-Amerikában is nagy méretekben termesztik a 19. század közepétõl.
C-vitaminban való gazdagsága mellett említésre méltó D-vitamin tartalma, amely véd az angolkórtól és K-vitaminja, amely felel a véredények rugalmasságáért. A mandarint asztma és hörghurut (bronchitis) gyógyítására is használják. Nagy mennyiségben tartalmaz sinefrint, amely a gyógyszergyártásban jól ismert ödéma- és hurutellenes szer. A tüdõ nyálkától történõ megtisztítására minden reggel egy pohár frissen csavart mandarinlé elfogyasztása javasolt.
Ezt a napra emlékeztetõ gyümölcsöt azonban nem javasolják fogyasztani ...