Mamma almás pitéje - mert van, amibõl csak a Mammáé a legjobb! (cukor és édesítõszer nélkül, paleo)
sponsored links
Mindenkinek vannak meghatározó gyerekkori élményei a szülõi konyhából. Én abban a kivételesen szerencsés helyzetben voltam gyerekként, hogy szörnyen el voltam kényeztetve hami tekintetében, ugyanis az én Anyukám egy valóságos csodanõ, aki két állás mellett is mindig ellátott minket több fogásos ebéddel és vacsorával. :) Rengeteg bevált receptje volt, köztük rengeteg sütemény. Az egyik nagy kedvencem, az almás pitéje volt, amit hasonlóan készített el, mint a mostanit (legalábbis az emlékeimben), így óriási meglepetés volt Skóciából hazaérve, hogy almás pitével várt.
Szerintem talán nincs is olyan süteménynél, ami jobban mondja, hogy "otthon" mint az almás pite. Bódító alma és fahéj illat lengi be a lakást, kint a zord, téli idõ, bent az asztalon pedig a még meleg almás pite. Rácsos a teteje, ropogós a széle, a töltelék-tészta aránya kb. 5 az 1-hez, és édes. Meglepõ, hogy cukor, méz és bármilyen más édesítõ nélkül is édes. Nálunk mindenki szinte fulladozva tömi magába, kicsi és nagy egyaránt, újra és újra, egyik napról a másikra (merthogy Mammának minden nap kellett sütni egy nagy adaggal a karácsonyi 2 hetes szünetünk alatt). Megunhatatlan, repeta-biztos recept.
Ez az én Mammám almás pitéje. A tuti befutó.
Mamma almás pitéje
kb. 20 cm-es tortaformához
A pite tészához: ...