Mami karamellás csokitortája
sponsored links
Anyukám hatvan éves lett.....erre az alkalomra valami igazán különlegesen finom tortát szerettem volna készíteni. Elsõ körben közvéleményt kutattam családon belül, hogy milyen ízû legyen, a karamell és a csoki is s szavazatot kapott, így összegyúrtam a kettõt, és így született meg a mai alkotás...
Hozzávalók:
A piskótához:
2 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
2 dkg holland kakaó
1 kk sütõpor
2 ek víz
2 ek olaj
Ez a mennyiség egy 24 cm átmérõjû kapcsos tortaforma egy lapja, kettõt sütünk belõle.
A karamellás krémhez:
1 cs vaniliás pudingpor
6 ek cukor
3 dl tej
10 dkg margarin
25 dkg mascarpone
A csokis krémhez:
1 cs vaniliás puding
3 ek cukor
10 dkg étcsoki
3 dl tej
10 dkg margarin
A mogyorós karamellhez:
20 dkg mogyoró
6ek cukor
1 dl tejszín
A csokimázhoz:
5 dkg étcsoki
25 ml olaj
Elkészítése:
A piskótához a cukrot a tojással habosra keverjük, ha felverõdött, belefolyatjuk az olajat és a vizet, majd óvatosan beleforgatjuk a sütõporral ?s a kakaóval elkevert lisztet. Sütõpapírral bélelt 24 cm átmérõjû kapcsos tortaformába öntjük, és 180 fokra elõmelegített sütõben kb 15 perc alatt megsütjük. A másik piskóra lapot is ugyanígy készítjük el.
Amíg hûl, megfõzzük a krémeket. A karamelláshoz a pudingot összekeverjük 1 dl tejjel. A cukrot karamellizáljuk, majd ráöntjük a maradék tejet. Ha elolvadt a karamell, belekeverjük a mudingos masszát, és sûrûre fõzzük. Hagyjuk kihûlni.
A csokis krémhez a pudingot összekeverjük 1 dl tejjel és a cukorral, a maradék tejet felforraljuk, beletörjük a csokit. Ha elolvadt a csoki, a pudingot hozzáöntjük, és sûrûre fõzzük. Hagyjuk kihûlni.
A közben kihûlt karamellás krémhez robotgéppel belekeverjük a margarint, majd kanállal hozzákeverjük a mascarponét. A csokiskrémhez is hozzákeverjük a margarint.
Mindkét tortalapot félbevágjuk. Az alsó lapra rákenjük a karamellás krém 2/3-át, a maradékkal majd a szélét fogjuk bevonni. Erre jön a második tortalap, amire a karamellás mogyorót tesszük, ezt ezután készítjük el. A mogyorót összetörjük, a cukrot karamellizáljuk. Felöntjük a tejszínnel, majd ebbe forgatjuk bele a tört mogyorót. Ráegyengetjük a tortára, erre jön a harmadik lap. Utána a csokis krém, végül az utolsó lap. A maradék karamellás krémmel bevonjuk az oldalát, majd elkészítjük a mázat.
A csokit az olajjal gõz fölött megolvasztjuk, majd a torta tetejére öntjük, úgy, hogy lecsorogjon az oldalán.
A tetejét tetszõlegesen választott csokoládéval díszítjük.