Malakow torta
sponsored links
Gyerekkorom kedvenc, Édességek c. süteményes könyvébõl több receptet is kinéztem annak idején, és mutogattam Anyának, hogy miket készítsen el belõle. A fotó alapján az egyik legkedvesebb édesség a Malakow torta volt, amit Anya valóban meg is sütött. Kóstolás után, emlékeim szerint, egyikünk sem érezte eget rengetõen finomnak, és mivel a drágább kategóriába tartozott, többször nem is került asztalra. Mostanáig. :) Az elmúlt idõszakban ui. többször is levettem a polcról az ominózus könyvet, és lapozgatás közben rácsodálkoztam, hogy mai szemmel nézve is mennyi szépség van benne. Sajnálatos azonban, hogy a receptek hagynak némi kívánni valót maguk után. Újra megakadt a szemem a Malakow tortán, és úgy gondoltam, felnõtt fejjel és megügyesedve most már én is megsüthetem, hátha az újbóli kóstolás után most kellemes élményben lesz részünk. Pár nappal az elhatározás után ? az eredeti receptet több helyen módosítva ? végre én is elkészítettem. A tortából egy kedves barátnõm is kapott, és mivel nagyon ízlett neki, így bátran ajánlom húsvétra. :) Ízében és küllemében is igazi, ünnepi édesség. :)
Hozzávalók 24 cm átmérõjû tortaformához:
Piskótához:
4 tojásfehérje
8 dkg porcukor
8 dkg finomliszt
1 mk. sütõpor
vaj és liszt a sütõformához
Rétegezéshez:
28 db babapiskóta (lehet kevesebb is)
80 ml száraz vagy félédes fehérbor
80 ml narancslé
2 ek. rum
1 ? ek. cukor
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
6 tojássárgája
1 vaníliarúd
3 ek. száraz vagy félédes fehérbor
10 dkg pirított, õrölt mandula
Díszítéshez:
4 dl tejszín
2 ek. porcukor
3 zselatinlap
10 dkg étcsokoládé
1 tk. napraforgóolaj
aprított pisztácia
elkészítés:
- A piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a porcukrot kisebb részletekben beleszitálva, fényesre verjük. Óvatosan hozzáforgatjuk a sütõporral vegyített lisztet.
- A tésztamasszát a kivajazott, liszttel behintett tortaformába simítjuk, és elõmelegített sütõben megsütjük. Kicsit hûlni hagyjuk, majd kivesszük a formából, és tortarácsra téve hagyjuk kihûlni. A kihûlt piskótát visszatesszük a peremével ellátott sütõformába (vagy tortatálra tesszük, és tortagyûrût helyezünk köré).
- A babapiskóták megmártóztatásához a fehérbort a narancslével és a cukorral felforraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot, és hozzáadjuk a rumot. Kihûtjük. A babapiskótákat félbevágjuk.
- A krémhez a tojássárgákat 10 dkg porcukorral a vaníliarúd kikapart magjaival és a borral vízgõz fölött krémmé fõzzük. A puha vajat a maradék porcukorral kihabosítjuk, majd hozzáforgatjuk a tojáskrémet és a pirított, õrölt mandulát.
- A tortalapra 2 evõkanál mandulás krémet kenünk, és körkörösen kirakjuk az alkoholos narancslébe alaposan beáztatott babapiskóta felével. Rákenjük a krém felét, elrendezzük rajta a maradék babapiskótát, majd befedjük a megmaradt krémmel. A süteményt folpackkal letakarva, 2 órára hûtõbe tesszük.
- A zselatinlapokat pár percre hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kicsavarjuk, és feloldjuk 0,5 dl felforrósított tejszínben. Hûlni hagyjuk. A tortáról lekapcsoljuk a forma peremét.
- A porcukorral ízesített többi tejszínt kemény habbá verjük, hozzáforgatjuk a zselatinos tejszínt, és a hab 2/3-ával bevonjuk a süteményt. A torta tetején bejelöljük a szeletek helyét.
- A többi tejszínhabot csillagcsõvel ellátott habzsákba töltjük, és körben habrózsákat nyomunk a jelölések közé, a torta szélétõl egy kicsit beljebb. A habrózsákat megszórjuk aprított pisztáciával.
- A csokoládét az olajjal vízgõz fölött felolvasztjuk, majd egy tepsi hátuljára öntjük, és téglalap alakban egyenletesen elkenjük. Dermedni hagyjuk, majd spatulával forgácsokat készítünk belõle, és tálalás elõtt körben megszórjuk vele a torta szélét.
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idõ: kb. 15 perc
Megjegyzés:
Természetesen "rendes" piskótából is elkészíthetjük, de én gazdaságosabbnak ítéltem felhasználni a krémhez szükséges tojássárgáják miatt kimaradt fehérjék nagy részét.