Majonéz, tartár és remoulade mártás
sponsored links
Annak idején, úgy emlékszem, otthon anyukámmal is készítettünk házi majonézt, de a férjemmel együtt kapcsolatunk kezdetén biztosan. Sõt, akkoriban még többé-kevésbé természetesnek számított, hogy az éttermekben is házi tartárt kaptunk az imádott rántott sajtunkhoz, gombánkhoz. Aztán valahogy leszoktunk róla, mi is és az éttermek is... Most egyszerre két lökést is kaptam az újrakezdéshez. Láttam egy mûsort, ahol Szulák Andi készített majonézt minden hókusz-pókusz nélkül, aztán megérkezett a nyeremény könyvem Vrábel Krisztinától (alias Dolce Vita), aki a Fõzd magad! címû könyvében is pont arra bátorít mindenkit, hogy készítsük el otthon tartósítószer, szinezék és egyéb adalékok nélkül kedvenceinket, legyen szó édességrõl, szószokról, vagy kenyérfélékrõl.
A házi majonéz készítése egyébként meglehetõsen egyszerû, bonyolultabb dologra emlékeztem. Ráadásul nagyon látványos dolog, ahogyan az olajból és a tojásból egyszer csak majonéz lesz... Tehát
1 tojás sárgáját (szobahõmérsékletû legyen) elkeverünk
1 kiskanál fehérborecettel, majd elõször cseppenként, késõbb vékony sugárban adagolt
1-2 dl olajjal. Különbözõ helyeken eltérõ olajmennyiséget írnak, igazából ízlés kérdése. Én most 1.5 dl olajat használtam. És hogy milyen olajból legyen? A hagyományos magyar ízlés szerint napraforgó olajból, de ez részben helyettesíthetõ olíva olajjal, vagy egyéb fajtákkal is, ebben az esetben karakteresebb ízû majonézt fogunk kapni. Az olajadagolás befejezése után ...