Majomkenyér
sponsored links
Majomkenyér |
Nem tudom, miért Majomkenyér az elnevezése ennek a kalácsnak?
Danielánál tetszett meg, és bár nem teljesen az õ recptje szerint készült, azért nagyon finom lett.
Volt a hûtõben egy adag Hruscsovi tésztám, aminek az a különlegessége, hogy a bedagasztott tészta hûtõben akár 2-3 hónapig is eltartható, s felhasználáskor bármivel tölthetõ. Én most nem töltöttem, hanem kívülrõl vontam be.
Felhasználás elõtt 1 órával kivettem a tésztát a hûtõbõl. Hagytam kicsit felengedni.Közben elkészítettem a mázat.
Máz:
10 deka vaj
15 deka cukor
2 kiskanál õrölt fahéj
A vajat fel kell olvasztani, a cukrot egy másik edényben bekeverjük szárazon a fahéjjal.
A tésztát 10x5 centis téglalappá elnyújtjuk, majd egyforma négyzetekre metéljük. Minden négyzetbõl golyót formálunk, melyet elõször a felolvasztott vajban mártunk meg, ezután pedig a cimetes cukorban meghempergetjük. Az így elkészített golyókat kikent-kilisztezett kuglófsütõbe egymás tetejére helyezzük, s mikor mind belekerült, még hagyjuk negyed órát pihenni. akkor tesszük a 180 fokra elõmelegített sütõbe - ami nálam 220 fok volt. Tûpróbáig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával. Miután kisült, tányérra borítva tálaljuk. Nálam 70 percig sült, de szép piros lett a teteje, rákaramellizálódott a fahéjas cukor, ami nagyon kellemes ízt adott neki.
Kiborításkor nekem kicsit beleragadt az alja egy helyen, de nem tragédia, ezt a kalácsot nem szeletelve tálaltam, hanem "gombócokra" szedve.
Köszönöm Danielának a receptet! A máz és a technológia az õ útmutatása szerint készült.
Így készült |
Kiborítottam a formából |
"gombócokra " szedve tálaltam |